fbpx

Rechters Rudge en Kuldip Singh gekozen voor OAS-organen

GFC NIEUWS- Tijdens de vergadering van de 49ste algemene vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), zijn verkiezingen gehouden voor diverse organen van de organisatie.

De vergadering werd gehouden in de periode 26-28 juni in Medellín.

Suriname heeft voor het eerst kandidaten gepresenteerd voor de verkiezing van leden, ten behoeve van de Inter-Amerikaanse Juridische Commissie (CJI) en het Centrum voor Rechtelijke Studies van de Amerika’s (JSCA), respectievelijk de Rechters Eric Patrick Rudge en Maytrie Vydia Kuldip Singh.

De CJI dient als een adviesorgaan voor de Organisatie van Amerikaanse Staten, inzake juridische aangelegenheden om zodoende geleidelijke ontwikkeling en codificatie van het internationaal recht te bevorderen.

Verder om de mogelijkheid te bestuderen om de wetgeving in de landen van het halfrond te standaardiseren.

Het JSCA ontwikkelt hervormingsprogramma’s voor rechtssystemen om OAS-lidstaten te ondersteunen bij de hervormingen van hun rechtssysteem.

De belangrijkste aandachtsgebieden van de JSCA zijn het strafrecht, de toegang tot het rechtssysteem en het bestuur en beheer van het rechtssysteem.

BEKIJK OOK
Santokhi: “Energie blijft strategische prioriteit voor Caricom-landen”

Na intensieve diplomatieke demarches van Suriname ondernomen door het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn beide kandidaten van Suriname gekozen.

Voor de ICJ waren er vier kandidaten en twee beschikbare zetels. De kandidaten waren El Salvador, Paraguay, Costa Rica en Suriname. Rechter Rudge werd in de eerste ronde gekozen met 21 stemmen. De kandidaat van Paraguay werd na de 3de ronde gekozen.

En voor de JSCA waren er drie kandidaturen, te weten: Suriname, Argentinië en Costa Rica met drie beschikbare zetels. Rechter Kuldip Singh werd gekozen met 24 stemmen.

Vermeldenswaard is dat de kandidaten van Suriname zich in een vroeg stadium van de verkiezingen konden verzekeren van het aantal noodzakelijke stemmen, i.c. 18.

De CARICOM-landen hebben een zeer belangrijke rol vervult bij de uitverkiezing van deze twee Surinaamse rechters.

De gekozen functionarissen zullen per 1 januari 2020 hun functie bekleden.