Rechter strijkt over het hart, vergeeft 17 verkrachtingen: drie jaren voor serieverkrachter

Een 22-jarige serieverkrachter met meer dan 20 misdrijven op zijn naam, werd donderdag in de Amerikaanse staat Wisconsin veroordeeld tot drie jaren cel voor drie van de verkrachtingen; de overige 17 delicten werden hem door de rechter kwijtgescholden.

Dezelfde rechter, Stephen Ehlke, veroordeelde vijf jaren terug een tiener tot 20 jaren gevangenisstraf voor één verkrachting

Rechter Ehlke kwam in 2013 tot dit vonnis voor Adore Thomas omdat hij een “zware straf” wilde voor een “zeer zware misdaad”, hoewel de verkrachting niet was bewezen.

Lof voor verkrachter

Donderdag prees de rechter Alec Cook, die was aangeklaagd voor meer dan 20 verkrachtingen, omdat hij schuld had bekend en zei dat hij de slachtoffers de stress van een rechtszaak wegens verkrachting wilde besparen.

Hoe was het mogelijk dat de ene misdadiger tegen 20 jaren celstraf oploopt voor één niet bewezen misdrijf, en de andere kwijtschelding krijgt voor 17 verkrachtingen en slechts drie jaar hoeft te zitten voor drie verkrachtingen, even lang als Kalief Browder, die drie jaren moest zitten voor de diefstal van een rugtas?

White male privilege

In de Verenigde Staten zijn velen ervan overtuigd dat etniciteit een belangrijke factor is voor het bepalen van de strafmaat.

Anders kan het tikje op de vingers voor de witte Alec Cook, in vergelijking met de snoeiharde uithaal naar de zwarte Adore Thomas, niet worden uitgelegd.