Rechter die verkrachter milde straf oplegde, ontheven

De Amerikaanse rechter die Brock Turner tot een zeer lichte straf veroordeelde nadat hij een bewusteloze vrouw had verkracht, is uit zijn functie ontheven. Kiezers in noordelijk Californië stemden, voor het eerst sinds 1932, voor zijn ontheffing.

Brock Turner, een bekende topzwemmer, had tot 14 jaren gevangenisstraf veroordeeld kunnen worden voor de verkrachting.

Rechter Persky hield het op zes maanden, waarvan Turner maar drie maanden hoefde uit te zitten, om zijn zwemcarrière niet te schaden.

Straf te zwaar

“Een gevangenisstraf zou een ernstige impact op hem hebben,” zei Persky toen hij het vonnis uitsprak; “Ik denk niet dat hij een gevaar voor anderen zal zijn.” Dat leidde tot grote verontwaardiging bij voor- en tegenstanders.

De vader van Turner vond zes maanden teveel voor “een actie van 20 minuten”. Officier van Justitie Jeff Rosen zei dat de straf te licht was voor het misdrijf.

Turner had namelijk nooit zijn verantwoordelijkheid genomen (en verzet zich nog steeds tegen de uitspraak van zes maanden), had nooit spijt betuigd en had gelogen over de toedracht.

Dader voelt zich slachtoffer

Niet de verkrachte vrouw, maar hijzelf was het slachtoffer, schreef Turner in een brief aan de rechter: het was de schuld van de alcohol die hij had gebruikt.

Verder was hij onder de indruk dat het op de universiteit normaal was dat fors gezopen werd en vervolgens aangeschoten jongens en meisjes seks hadden met elkaar.

En bovendien had het slachtoffer (dat bewusteloos was, volgens de twee studenten die hem van de vrouw hadden weggetrokken) met de seks ingestemd, schreef hij.

De burgers van Californië spraken hun afkeur uit met het kleurpotlood en stemden Persky weg.