Rechtbank: ‘Zwarte mannen hebben redenen om te vluchten voor politie’

Zwarte mannen in de Amerikaanse stad Boston hebben legitieme redenen om te vluchten voor de politie, gezien het onevenredig grote aantal politiecontroles op zwarte mannen in die stad. Bovendien zijn zij wettelijk niet verplicht met de politie te praten of in hun nabijheid te blijven.

Dat bepaalde de hoogste rechter in de staat Massachusetts in de zaak tegen Jimmy Warren, die in december 2011 was gearresteerd voor een inbraak. Hij had donkere kleding aan en de verdachte van de inbraak zou ook donkere kleding aan gehad hebben.

Toen de politie op hen afkwam, renden Warren en een andere man weg maar werden later opgespoord en gearresteerd. Warren was ongewapend, maar werd toch veroordeeld voor onrechtmatig bezit van een vuurwapen.

Het Hooggerechtshof oordeelt nu dat de politie geen enkele reden had Warren aan te houden. “Bij gebrek aan informatie over gelaatstrekken, kapsel, huidskleur, lengte, gewicht of andere fysieke kenmerken, was er niets in de beschrijving van eiser om hem te onderscheiden van welke andere zwarte man met donkere kleding” zei het Hof in haar oordeel.

Volgens de rechtbank was de beschrijving van de kleding “te vaag” en was er dan ook geen aanleiding voor de politie om Warren of een andere zwarte man “redelijk en rationeel” te verdenken.

Het Hof wees er ook op dat elk individu het recht heeft contact met de politie te vermijden en weg te lopen van de politie als zij niet aangeklaagd zijn voor een misdrijf, en dat weglopen van de politie geen schuld inhoudt.

Bovendien hebben zwarte mannen meer redenen te vluchten vanwege het gevaar van raciale profilering, zegt het Hof. Om dat punt te staven, wees de rechtbank op statistieken van de Boston Police Department en de American Civil Liberties Union of Massachusetts die aantonen dat zwarten onevenredig vaker worden aangehouden door de politie van Boston.

Overige berichten