fbpx
Realisatie visrokerij Commewijne in zicht

Suriname krijgt binnenkort een gecertificeerde visrokerij.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft enkele jaren geleden een visrokerij opgezet in Commewijne. Vanwege diverse omstandigheden heeft de opstart helaas nog niet plaatsgevonden.

Thans zijn er middelen beschikbaar gesteld en wordt het een en andere voorbereid. Het ontwerp voor de visrokerij Commewijne is gemaakt door ingenieursbureau Consulting Partners en Inter Design. Met de aannemer Alginco wordt nu gewerkt aan de verdere afbouw, waarna deze ingericht zal worden.

Dinsdag is het startsein gegeven voor een plan van aanpak en het streven is het geheel op te leveren binnen zes maanden.

De complete procedure vanaf het aanmeren van vissersboten met hun lading vis voor de rokerij tot het eindproduct zal moeten voldoen aan de vereisten van het Viskeuringsinstituut en de Europese Unie. Hierdoor zal de kwaliteit toereikend zijn om de certificering van Europa te behalen zodat gerookte vis vanuit Suriname vrij op de Europese markt gelanceerd kan worden.

Waarnemend directeur van LVV, Deepak Jairam, heeft bij het startsein aangegeven, dat de mogelijkheden worden bekeken om ook de lokale markt te voorzien. Het kan niet zo zijn dat er dure investeringen worden gepleegd slechts voor de Europese markt. “We moeten er ook voor zorgen dat er gezond voedsel is voor elke Surinamer. Dat geniet onze prioriteit!”

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.