fbpx

Readytex Art Gallery haalt gastkunstenaar uit Nederland

Op donderdag 3 mei organiseert Readytex Art Gallery haar 5e Thursday-NightFeature van dit jaar. Het wordt deze keer iets anders, want de bezoekers zullen op deze avond namelijk kunnen genieten van een presentatie van een gastkunstenaar uit Nederland, Heike Tjepkema.

Zij werd aan de galerie voorgesteld door kunstenaar René Tosari, met wie zij binnenkort een gezamenlijk project zal uitvoeren. Tjepkema woont en werkt in Amsterdam, Senegal en Gambia. Ze maakt ruimtelijke installaties, video’s en animaties. De omgeving speelt een belangrijke rol in haar werk. Ze onderzoekt in haar werk de relatie tussen het individu en haar/zijn omgeving en het verliezen van grip op de wereld.

Heike is momenteel in Suriname om zich onder andere te oriënteren op het toekomstige project met René Tosari en om hier werk te maken. De connectie met Tosari gaat al jaren terug. Ze maakten in 2014 samen een animatiefilm genaamd ‘Mi sa singi a son opo kon’. Het nieuwe project, dat nu nog in de conceptfase is, heeft voorlopig de werktitel ‘Tosari and friends’.

Het oorspronkelijke idee is om met enkele kunstenaars een expositie te maken zowel in Suriname als in Nederland. De ‘crossover’ van ideeën en de mogelijke kruisbestuiving tussen de Surinaamse en Nederlandse kunst en cultuur, kunnen een uitgangspunt worden. Tijdens haar verblijf in Suriname zullen Heike en Tosari daar verder vorm aan geven.

BEKIJK OOK
Man met schotwond dood aangetroffen

Voor haar project Videoletters “Jaamarek” wil de kunstenares ook kijken of zij in Suriname contacten kan leggen en interesse peilen bij het onderwijs. In dit project maken kinderen uit Nederland, Gambia en Senegal videofilms van hun alledaagse leven. Hierdoor geven ze elkaar inzicht in hun leven en worden juist de overeenkomsten in plaats van verschillen belicht.

Tijdens haar presentatie in Readytex Art Gallery op de TNF van 3 mei vertelt de kunstenares meer over haar eigen werk. Ze gaat vooral in op haar boek dat binnenkort verschijnt: Alles lijkt wat het is.

Het boek is een ‘graphic novel’ oftewel tekeningen, schetsen en schilderingen met daarbij in de kantlijn een verhaal dat bestaat uit gedachtenflarden, poëzie en e-mailfragmenten die zij in de laatste 3 jaar heeft uitgewisseld met vrienden.

Op de TNF zal Heike in een digitale presentatie beelden van haar werk en een korte video laten zien. Ook zal zij fragmenten voorlezen uit het boek.

Op deze TNF kunnen gasten zoals gewoonlijk ook genieten van de gevarieerde collectie kunstwerken die door de gehele galerie heen tentoongesteld staan. De deuren van Readytex Art Gallery zijn open van 19:00 – 21:00 uur. De presentatie van start om 19:30 uur.(GFC)