fbpx
Reacties over beperking alcoholreclame in Suriname leggen bekrompenheid en stupide denkwijze landgenoten bloot

INGEZONDEN- Het is helaas weer eens blootgelegd dat veel landgenoten niet in staat zijn om rationeel te denken. De bekrompenheid, het stupide en vastgeroest denken druipt ervan af.

De belachelijke reacties op de FB- page van GFC van sommige dociele personen illustreren dat er nog veel werk aan de winkel is, willen wij Suriname naar een veel hoger en geciviliseerd niveau brengen.

Naar aanleiding van mijn ingezonden stuk over de zeer negatieve gevolgen van het promoten en consumeren van alcoholhoudende dranken zoals rum en whiskey, vonden sommige alwetende figuren het handig te reageren op FB en zichzelf hiermee volstrekt belachelijk te maken.

Elk mens met een redelijke opleiding en gezond verstand weet dat het drinken van alcohol desastreuze gevolgen met zich meebrengt, zoals ik dat ook beknopt heb beschreven in mijn stuk. Dat er zuiplappen zijn die er moeite mee hebben dat ik zwaar erop tegen ben dat alcohol zo vrijelijk wordt gepromoot en verheerlijkt in Suriname, is jammer.

Erger is het dat deze dronkaards stupide reacties plaatsen die kant noch wal raken.

Zo staat er een opmerking die geplaatst is door een van deze wezens op FB, dat een nieuwszender in Amerika ook een reportage heeft gemaakt over een alcoholproduct. Dat feit is reden voor hem om aan te nemen dat alcoholgebruik goed zou zijn en deze rommel dus ook in Suriname gepromoot mag worden. Nota bene een commerciële nieuwszender die door kenners wordt aangemerkt als de grootse Fake nieuwszender van Amerika.  

Weer een ander op FB is van mening dat het ‘tenenkrommend’ is dat ik ageer tegen het promoten van alcohol, sterke drank.

Nog een bijzondere opmerking van een vrouw. Zij is van mening dat er ook reclame wordt gemaakt voor melk, dus het mag ook voor rum. Een glas melk opdrinken wordt vergeleken met het nuttigen van een glas rum. Dommer kan ik het mij niet voorstellen.

Het is tekenend voor de stompzinnige denkwijze van deze zielen die ergens in het begin van de vorige eeuw zijn blijven vastzitten.

Gelukkig leven wij in een wereld waarin er nog intelligente mensen zijn die in staat zijn het gezond verstand te laten prevaleren.

In veel landen is men al tientallen jaren verder dan deze wezens die het nodig achten om domme reacties te plaatsen en weet men dat blootstelling aan alcoholreclame vooral bij jongeren de kijk op deze rommel veranderd. Reclames verhogen het risico dat jongeren gaan drinken, hoeveel ze drinken en hoeveel ze per keer drinken.

De meeste Europese landen hebben om die reden op het vlak van het promoten van alcohol strenge wettelijke regelgeving ingevoerd. Volgens onderzoek zijn er tientallen strenge reguleringen in Europese landen.

In Frankrijk, net als veel andere landen, is alle alcoholreclame op televisie en in de bioscoop verboden. Bovendien is alcoholsponsoring niet toegestaan. Alcoholreclame op de radio is aan tijdstippen gebonden. In Nederland is er al langer dan 11 jaar geleden een wettelijk alcoholreclameverbod op radio en tv tussen 6.00-21.00 uur.

Noorwegen kent een totaalverbod op alcoholreclame, net als heel veel andere landen. Waarom? Omdat men ervan doordrongen is dat alcohol verslavend is en heel veel ellende veroorzaakt!

Het is de verwachting dat het promoten van alcohol en het gebruik van deze rommel steeds verder aan banden zal worden gelegd. Precies hoe dat ook is gebeurd met het promoten van sigaretten en cocaïne en heroïne in de jaren 20, de vorige eeuw.

Hoe lang het in Suriname zal duren voordat men strengere beperkingen oplegt is de vraag. Hopelijk worden de beleidsmakers niet beïnvloed door de zuiplappen die het allemaal zoveel beter weten op FB.

R. Pinas

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…