fbpx
Reactie op “Orde van Advocaten ontstemd”

Wat een schaamteloze vertoning van de Orde van Advocaten die ontstemd is over de Justitieminister.

Snapt deze Orde dan de Trias Politica niet?

Staat de Orde van Advocaten boven de wet?

Mogen leden van de Orde die ooit frauduleuze handelingen hebben gepleegd of verdachtmakingen tot het plegen van frauduleuze of pogingen daartoe toch worden toegelaten tot de Orde?

Mogen mensen met een strafblad, misdrijf ook toegelaten worden tot de Orde?

Mogen burgers geen oordeel vellen over de handel en wandel van de Orde?

Naar alle waarschijnlijkheid lijkt het alsof het algemeen gedachtengoed binnen de Orde is dat zij alleen de dienst uitmaken en met wat in het volk leeft lak hebben.

Het lijkt alsof er een heersende oververtegenwoordiging is van bepaalde etnische groepen in de Orde van Advocaten. Dat verduidelijkt eerder de reactie vanuit de Orde.

Is het normaal dat uit de handen van een minister van Justitie en Politie; de OM baas, een dossier met een brandende kwestie wordt gegrist?

Moet barbertje, de Justitieminister, nu hangen terwijl de ex-officier van justitie, mr. Chandra Algoe, in alle rust verzekerd is van toelating tot de Orde, nadat zij in een opgezette valstrikt tot fraudeleus handelen is gesnapt?

De bedoeling van de drie machtenleer, heeft de Orde van Advocaten dan niet begrepen.

‘Onafhankelijk’ betekent niet dat derden of burgers of een minister zich niet mag bemoeien met de Rechtelijke Macht, want allen hebben een controlerende functie.

Volgens het principe van de Trias Politica, behoren de drie machten zich al cirkelend te controleren.

Immer stelt Montesquieu terecht dat de Rechterlijke Macht ook gecontroleerd moet kunnen worden door burgers. Dat zou ook in Suriname mogelijk moeten kunnen, al is de heersende massa zich daarvan nog niet bewust is, moet daar meer over wordt gebrieft.

Want wil je misdrijven oplossen, dan is er een OM, Orde van Advocaten en de Rechterlijke Macht nodig, die zonder aanziens des persoon moeten kunnen optreden. Daarbij hoort geen frauderende lid bij, ongeacht welke titel deze persoon ook heeft.

Het Trias Politica – systeem op zich vind ik een bestuurssysteem, dat goed is, omdat volgens dit model geen enkele macht de overhand zou kunnen krijgen.

In Suriname moet het ook mogelijk worden gemaakt dat burgers evenals andere organen het OM kunnen controleren en visa versa.

Het lijkt alsof de Orde van Advocaten een grotere machtsfactor is in het bestuurlijk-politieksysteem van Suriname. Dat zal heel snel moeten veranderen als dat zo is.

Bovendien moet de samenstelling van het OM evenwichtiger, in tegenstelling tot dan het nu naar alle waarschijnlijkheid is. Geen enkele etnische groep mag oververtegenwoordigd zijn in de Rechtelijke Macht, OM en in de Orde van Advocaten.

Weer meer bestuurskundig werk!

AH.TjAH

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.