fbpx
Reactie op ontbrekend leiderschapsfenomeen NPS

De NPS als partij en alle andere partijen kunnen in het maatschappelijk middenveld pas goed functioneren, wanneer er grassrootsgroepen als gelieerde aanwas worden ontwikkeld. Dat betekent concreet, dat er naar ratio, zaken die voor het gemeenschapsnut van belang zijn maar zijn blijven liggen daarvoor door middel van actiegroepen actie wordt ondernomen.

Slechts nota nemen van zaken en daarover praten en beloftes doen mag geen optie zijn, want binnen het gegeven kader van de actiegroepen zullen zij zelf de oplossingsmodellen moeten ontwikkelen en aanleveren, voor een eenduidige en duidelijke beeldvorming van problemen.

Zij zullen moeten kunnen aantonen hoe het probleem het beste kan worden aangepakt, met welke middelen, tijdspad en binnen welke budgettaire ruimte. De benadering moet eerder een onder naar boven benadering zijn, in plaats van de ouderwetse koloniale van boven naar beneden benadering die tot nu is gehanteerd, vanuit de conservatieve etnische politiek.

Afstappen van die boven – beneden benadering, die meer de vertegenwoordiging is geweest van ‘n verlepte bovenklasse model, moet zo gauw als mogelijk worden verlaten. Want de verkiezingsuitslag wijst uit voor de tweede keer in de NPS historie, dat de boven beneden koers als een molensteen aan haar programmering hangt, waarvoor in de plaats eerder de onder boven benadering gekozen moet worden.

De onder-boven benadering, is een keuze, die nauwer zal aansluiten bij de vraagstellingen vanuit het gemeenschappelijk nut, die vragen om een dringende oplossingen.

• Nieuw talent mobiliseren voor leiderschap in alle lagen van de partij: zo’n leiderschap kan niet uit de lucht komen vallen door de boven positionering van personen.

• Dat bouwmodel van boven positie is alleen van toepassing op bouwtorens die de mechanica als oplossing biedt maar niet op leidinggevende actoren die niet zijn ontstaan uit actieve acties van vooroplopende actieleiders.

• Die nieuwe talenten van leiderschap ontstaan bij acties die zij ondernomen hebben, want alleen zij kunnen weten waar de schoen wringt bij zulke acties.
• partijprogramma’s moeten derhalve de toegankelijke lenigheid hebben om zulke acties van deze tijd in hun programma te kunnen formuleren.

• De beste keuze is derhalve dat de leiding van zulke acties binnen de partij de leiding krijgt voor het verdedigen van zulke acties.

• Versterking van elke partijorganisatie is inherent aan de inkapseling van actiegroepen, welke tot de verbeelding spreekt en verstrekkend is tot het gemeenschappelijk nut.

• Statuten moeten worden herzien, als zulke mogelijkheden ontbreken. Actie ondernemende leden kunnen zodoende ook stemrecht worden verschaft op het partijcongres, waarbij zij ook kunnen uitgroeien tot een leidinggevend figuur op een of meerdere onderliggende onderwerpen.

• Actief kunnen inspelen op maatschappelijke verschijnselen en gebeurtenissen in de samenleving die vragen om een oplossing is een zaak van de actiegroep zelf, dat uit te dragen.
• In alle uithoeken van Suriname moeten actieve deelnemende actiegroepen zijn gestationeerd, die deelnemen aan acties in districten, regio’s, wijken en de rest van het land. Die kunnen dan met hun gemobiliseerde achterbannen in heel Suriname het politiek fora betreden, om hun acties te vertalen in haalbare politieke doelstellingen.

A.H.Tjauw-A-Hing

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…