fbpx
Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan moeten bedanken

Op 25 mei 2015 heeft de NDP 26 zetels behaald. De regering Bouterse/Ameerali had nog vijf jaren gevraagd en dat heeft zij ook gehad. De mooie verhalen die de machthebbers ons verteld hadden, blijken achteraf niet op waarheid te berusten.

De president had een tipje van de financiële sluier gelicht en na de verkiezingen hebben wij toen begrepen dat de droomverhalen van de afgelopen vijf jaren verzonnen verhalen waren.

De verkiezingen van 2015

Elf politieke partijen/combinaties hebben op 25 mei 2015 aan de verkiezingen deelgenomen. Voor de volledigheid haal ik de uitslag van de verkiezingen weer voor de geest, waardoor de lezers een goed beeld kunnen vormen.
Tabel 1.De landelijke sterkte van de elf politieke partijen /combinaties op 25 mei 2015

De V-7 valt uit elkaar

Op het politieke veld was het kort voor de verkiezingen al duidelijk dat de politieke strijd op 25 mei 2015 zou gaan tussen de NDP, AC en de V-7.

De positivistengaven ook de PALU en DOE een redelijke kans om een zetel te behalen. Wat voorspeld was, is voor een groot deel ook uitgekomen. Uit de data-analyse van de verkiezingen van 2010 (NF, BEP en PL) gaf men de V-7 een redelijke kans om de verkiezingen te winnen.

Op 25 mei 2015 hebben de partners van V-7, te weten: de NPS, SPA, DA-91 en de PL landelijk ±28.000 stemmen minder behaald dan in 2010. Die 28.000 kiezers hebben voor het grootste deel op de NDP gestemd.

De BEP is hier niet meegenomen. Kort na de verkiezingen van 25 mei 2015 zijn 2 leden van de Pertjajah Luhur te weten, de heren R.Sapoen en D.Chitan gemigreerd naar de NDP. Ook de BEP (met de gekozen leden Waterberg en Zeeman) heeft zich aangesloten bij de coalitie. De BEP zal ik voorlopig met rust laten. Ik wens deze partij veel succes toe in de nieuwe regering.

Sapoen en Chitan hebben het kiezersvolk bedrogen

Elke burger/kiezer mag zijn of haar politieke keuze hebben. Als de heren Sapoen en Chitan voor de verkiezingen de overstap gemaakt hadden naar een andere politieke partij, zou men deze twee heren niet kwalijk genomen hebben. Nadat deze twee heren gekozen zijn, zijn zij plotseling hervormers en vernieuwers geworden.

Wat een mentaliteit. Deze twee volksvertegenwoordigers zijn met ondersteuning van de V-7 stemmen (niet alleen de PL-stemmen) gekozen. Op eigen kracht zouden zij niet gekozen zijn. Ik zal mijn verhaal met cijfers onderbouwen.

1. De heer D.Chitan behaalde op 25 mei 2015 in Saramacca 941 stemmen. De V-7 behaalde op 25 mei 2015 in Saramacca 4.524 stemmen en was goed voor 2 zetels. Wilde meneer D.Chitan via voorkeur gekozen worden, dan zou hij tenminste (4.525:2 )+1 stem= 2.272 stemmen moeten behalen. De heer D.Chitan heeft die 2.272 stemmen niet behaald en is dus op de rug van de andere V-7 partners gekozen.

2. De heer R. Sapoen (enige PL-kandidaat) behaalde op 25 mei 2015 in Wanica 5.845 stemmen. De V-7 behaalde op 25 mei in Wanica 31.074 stemmen en was goed voor 4 zetels. Wilde meneer R.Sapoen via voorkeur gekozen worden, dan zou hij tenminste ( 31.074:4)+ 1 stem= 7.769 moeten behalen. Meneer Sapoen heeft die 7.769 stemmen niet behaald en is op de rug van de andere V-7 partners gekozen.

Advies

Op de heren Sapoen en Chitan doe ik een dringend verzoek om hun zetels terug te geven aan de Pertjajah Luhur. Jullie zijn niet op eigen kracht gekozen en jullie moeten de kiezers niet bedriegen. Op deze wijze verliezen velen het vertrouwen in de politiek.

Politici moeten juist het goede voorbeeld geven en niet proberen via allerlei juridische regels en mazen van de wet dit volk zand in de ogen te strooien. Als je een goed christen, een goede moslim of een goede Hindoe bent, moet je in de spiegel kijken en induiken in de Heilige Boeken (De Bijbel, de Koran en de Bhagvat Gita) wat allemaal daarin geschreven staat. Macht en materiële rijkdom zijn tijdelijk.

De partij (de PL) waartoe jullie behoorde, moeten jullie niet verder blijven tarten met juridische regels en continu dekking zoeken bij de grootste coalitiepartner. De Karma zal zeker met politieke opportunisten afrekenen.

De publieke opinie (in het latijns;”Communis opinio”) is in deze case geen bondgenoot van jullie. Meneer Sapoen had eerder de Pendawa Lima gecoupt. Noodgedwongen moest de politicus Salam Somohardjo met veel pijn en verdriet de naam Pendawalima opofferen voor Sapoen en zijn vrienden.

De vernieuwer/hervormer/de moraalridder Sapoen en zijn vrienden zijn in 2000 de verkiezingen ingegaan en de Pendawalima behaalde landelijk 1.433 stemmen (Paramaribo 561 stemmen; Wanica 609; Nickerie 94; Commewijne 70, Para 99 stemmen), terwijl de Pertjajah Luhur van Salam Somohardjo 14.458 stemmen behaalde.

Een rekenkundige analyse leert ons, dat de Pertjajah Luhur van Salam Somohardjo 10 maal zo sterk uit de verkiezingen is gekomen dan de Pendawalima van de vernieuwer /hervormer/moraalridder mr.R.Sapoen.


Hardeo Ramadhin

Meer nieuws

MMC heeft nieuw bestuur

GFC NIEUWS- Het Mungra Medisch Centrum heeft een nieuw stichtingsbestuur, dat vrijdag is geïnstalleerd door de Minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin. Impotent of minder potent?…

28 nieuwe Covid-gevallen, 18 genezen

GFC NIEUWS- Donderdag op vrijdag zijn er 28 nieuwe Covid-19-gevallen genoteerd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

Nog geen uitkering uit Covid-19 Fonds

GFC NIEUWS- Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken laat weten dat het uitbetalen van de werkloosheidsuitkering aan werklozen die tijdens de operatie van het…

Ingezonden| Onze Staatsbedrijven

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de president van Suriname onlangs een onderhoud heeft gehad met de president-commissarissen van een aantal Staatsbedrijven. Impotent…

Duurzaam sociaal vangnet in aanmaak

GFC NIEUWS- Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft een traject ingezet om te komen tot een duurzaam sociaal vangnet. Hiervoor vindt er een…

lijk 15-jarige jongen geborgen

GFC NIEUWS- Daags na het politiebericht over de vermoedelijke verdrinking van de 15-jarige Diren Surjbali is zijn ontzielde lichaam uit de Nickerierivier gehaald. Impotent of…

HVB-topper Frans Kasantaroeno heengegaan

GFC NIEUWS- De politicus Frans Kasantaroeno is woensdag vrij plotseling overleden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

Is Lager Beroepsonderwijs (LBO) tweederangs?

GFC NIEUWS- De resultaten van het schooljaar 2019-2020 zijn op alle niveaus sterk verbeterd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

Groene zeedijk voorbeeld voor de wereld

GFC NIEUWS- Het startsein voor het Groene Zeedijkproject te Weg naar Zee is woensdag gegeven. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

Roseline Daan nieuwe directeur Cultuur

GFC NIEUWS- Roseline Daan is de nieuwe directeur van het directoraat Cultuur, dat valt onder het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Impotent of minder…

RBTO houdt verdachte schietincident aan

GFC NIEUWS- Het Regio Bijstand Team Oost (RBTO) heeft op 19 september de 38-jarige Louise V. aangehouden en overgedragen aan de recherche van Regio Oost….

Weekend afsluiting brug over Beekhuizenweg

GFC NIEUWS- De brug over de Beekhuizenweg die leidt naar Livorno zal het komend weekeinde worden afgesloten voor herstelwerkzaamheden. Impotent of minder potent? Maak online…

Commissie gaat Valutawet evalueren

GFC NIEUWS- Er komt binnenkort een commissie om de Valutawet te evalueren. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Man verhangt zich

GFC NIEUWS- Een man heeft dinsdagavond mogelijk zelfmoord gepleegd door zich te verhangen in een kamer. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…