‘Rauw water’ in opmars als nieuwe gezondheidshype, maar experts zijn geen fan

‘Rauw water’ of ongefilterd water rechtstreeks uit de grond drinken wint aan populariteit onder gezondheidgoeroes in Amerika. Maar of het echt beter voor je is dan kraanwater, betwijfelen experts.

Hoewel er met kraanwater in de Verenigde Staten niets mis is, is er een groep mensen die opperen dat het beter en vooral gezonder kan. In Californië kun je ‘rauw water’ kopen, dat in feite ongefilterd en onbehandeld bronwater is. Volgens Live Water, één van de bedrijfjes achter de trend, gaan er te veel mineralen en gezonde bacteriën verloren bij het gangbare zuiveringsproces van drink- en kraanwater. Zij onttrekken hun water aan een waterbron in Oregon, waar het naar eigen zeggen “tienduizend jaar tijd had om te rijpen”.

“We zijn blij dat mensen zo geïnteresseerd zijn in de kwaliteit van drinkwater,” zegt Vince R. Hill, hoofd van het centrum voor ziektepreventie en –bestrijding met betrekking tot water aan The Washington Post. “Maar je zorgen maken dat mineralen verloren gaan bij het zuiveringsproces is vooral een goed voorbeeld van een zogenaamd ‘First World Problem’. Er zitten misschien wel meer mineralen in ‘rauw water’, maar die kun je ook uit een gezond dieet halen. Bovendien bevat dit ongefilterde water ook bacteriën, virussen en parasieten die je ernstig ziek kunnen maken, daar wegen de gezondheidsvoordelen van de mineralen al helemaal niet tegen op. Er is wel degelijk een reden waarom drinkwater gefilterd wordt.”