fbpx

‘Rattenziekte’ slaat over op mensen in Hong Kong

In Hong Kong is een tweede geval opgedoken van hepatitis E, een aandoening die tot voor kort uitsluitend bij ratten werd waargenomen. De artsen staan voor een raadsel, omdat de slachtoffers zeggen nooit in aanraking te zijn geweest met ratten.

De vrouw bij wie de ziekte werd ontdekt, woont op slechts drie kilometer van het eerste slachtoffer. Lokale experts denken niet dat er een verband is tussen de twee gevallen, maar kunnen ook niet aangeven hoe de ziekte zich dan wel verspreidde.

Hepatitis E – een van de vijf virussen die hepatitis kunnen veroorzaken – kan worden opgelopen door contact met uitwerpselen, door vervuild water of voedsel te consumeren, of door onvoldoende verhit vlees te eten.

BEKIJK OOK
President Santokhi kijkt uit naar goed verloop parade en defilé

Een hoogleraar van de afdeling microbiologie van de Universiteit van Hongkong, zei dat “het niet zien van [de ratten] niet betekent dat er geen contact was”, en dat het mogelijk was dat de uitwerpselen van de knaagdieren op de een of andere manier in voedsel terechtkwam dat de 70-jarige vrouw heeft geconsumeerd.

Hepatitis of leverontsteking is een verzamelnaam voor een aantal op elkaar lijkende ontstekingsverschijnselen van de lever. Het woord hepatitis komt uit het Grieks en Latijn: hepar betekent lever en het achtervoegsel –itis betekent ontsteking. Hepatitis is dus een ontsteking van de lever. De ziekte doet zich over de hele wereld voor.