Ramlila-groep uit Suriname reist af naar Kumbh Mela festival in India

Onze Ramlila groep uit Suriname zal 26 januari afreizen naar India om een tweetal Ramlila optredens te verzorgen op 2 en 3 februari tijdens het Kumbh Mela festival te Prayagraj (voormalig Allahabad).

De groep bestaat in totaal uit 13 personen en is onder leiding van Amrika Anroedh, voorzitter van de Stichting Ramlila & Ramayan Foundation Suriname (SR&RFS).

De stichting heeft een uitnodiging ontvangen van het Ayodhya Research Institute (Uttar Pradesh) in India om met een Ramlila groep twee opvoeringen te geven op podia tijdens het Kumbh Mela festival.

Het Ayodhya Research Institute is al enkele jaren bezig met een onderzoek naar het Ramlila-gebeuren wereldwijd. Zij hebben vorig jaar een aantal optredens en workshops gegeven in het Caraïbisch gebied en Suriname.

Wereldwijd wordt er in ongeveer 40 landen de Ramlila opgevoerd en hieruit zijn 12 landen geselecteerd waaronder Suriname. Daar mogen wij als land heel trots op zijn.

Suriname gaat de eerste opvoering in het Hindi doen en de tweede opvoering in het Sarnami, welke door meer dan 200 miljoen mensen wordt verstaan, omdat het een dialect is van het Awadhi en Bhojpuri talen uit de noordelijke staten van India.

Ramlila en Kumbh Mela Festival zijn ook op de wereld cultureel erfgoedlijst geplaatst door de UNESCO. De Kumbh Mela draait om de drie jaar op een van de vier verschillende bedevaartsoorden op een door de astrologie voorgeschreven data. Het festival van dit jaar is van het type dat elke zes jaar plaatsvindt.

Het doel van de Ramlila is om een ideaalbeeld te laten zien van de liefde en respectvolle manier waarop mensen met elkaar kunnen omgaan. Ramlila is voor alle culturen de manier om kennis te nemen van millennia oude hindoe kunst en cultuur. Tevens is het ook de manier om met de verschillende levensfilosofieën uit het spirituele India in contact te komen.

Stichting Ramlila & Ramayan Foundation Suriname is opgericht in 2015 en wil samen met de samenwerkende organisaties de Ramlila weer laten herleven in de verschillende buurtgemeenschappen en zo ook een bijdrage leveren aan de culturele waarden en normen in Suriname.

De organisatie hoopt Surinamers bewust te maken van hun eigen culturele rijkdommen en deze ook te respecteren.(GFC)

Overige berichten