Ramadhin: “Ik voldoe aan mijn plicht en verdedig beleid regering”

GFC NIEUWSREDACTIE- “Ik ben hier, voldoe aan mijn plicht en ben er om het beleid van de regering te verdedigen”.

Zo sprak minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid van Suriname donderdag toen het kort geding dat tegen hem aanhangig is gemaakt, voor de eerste keer diende.

Enkele burgers hebben de bewindsman voor het gerecht gedaagd wegens belediging en aantasten van hun eer en goede naam. Zij willen dat de minister wordt veroordeeld tot het rectificeren van uitspraken gedaan via verschillende media. De uitspraak in het kort geding is voorzien voor 11 november.

Minister Ramadhin zou nadat de eisers een petitie aan vicepresident Ronnie Brunswijk – toen als waarnemend president – hadden aangeboden, uitspraken hebben gedaan die zij kwalificeren als belediging, laster, smaad en aantasting van hun recht op eer en goede naam. In de petitie vragen de indieners dat de regering stopt met het huidig Covid-beleid en de dwang tot vaccinatie.

Minister Ramadhin zegt zich niet erin te kunnen terugvinden dat hij mensen beledigd zou hebben. “ik heb nooit die intentie.”

Als minister van Volksgezondheid heeft hij zijn mening gegeven over de inhoud van de petitie. “Men moet tegen een stukje kritiek kunnen als ik zaken beredeneer en beargumenteer. Dan kan de groep het als belediging zien, maar ik verschil van mening,” aldus de volksgezondheidsminister. Door bij het gerecht te verschijnen, voldoet hij aan zijn plicht en verdedigt hij het beleid van de regering.

Minister Ramadhin laat optekenen dat de regering beleid maakt in het kader van het algemeen belang en zich niet bezighoudt met het individueel belang.

“Het moet duidelijk zijn dat wij een beleid hebben uitgestippeld voor het land met als doel die bescherming te brengen in het kader van de beheersing van de pandemie. Er wordt beleid gemaakt op basis van feiten”, voegt hij eraan toe.

De vaccinatiegraad in Suriname is nog laag en de ziekenhuisbezetting hoog, voornamelijk door het aantal niet-gevaccineerden. De druk op de zorg neemt volgens hem toe en heel veel besmette personen zijn ongevaccineerden. “We moeten wel de waarheid onder ogen zien,” zegt de bewindsman.

“Maar intussen gaan we door, het virus slaapt niet. We gaan door met vaccineren, gisteren zijn we begonnen met de boostervaccins.” Minister Ramadhin vervolgt met aan te geven dat in de hele wereld een aantal ministers van volksgezondheid voor het gerecht zijn gesleept.

“Het is een nieuwe situatie en mensenrechten- en patiëntenorganisaties vinden de maatregelen van de overheid om het virus in te dammen, te stringent.”

De bewindsman verwijst in dit kader ook naar het kort geding inzake het opheffen van de mondkapjesplicht. In de uitspraak van deze zaak weigerde de rechter de gevraagde voorzieningen van de eisers.