Raghoebarsing: Crisis van 2020 was heftiger, externe steun was nodig

stanley ragoebarsing

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens minister Stanley Raghoebarsing van het ministerie van Financiën & Planning in Suriname heeft de crisis van 2020 grote overeenkomsten met de crises van 1987, 1991 en 2000.

“Echter, qua omvang en intensiteit is de crisis van 2020 een stuk heftiger, groter en verdergaand met ernstige macro-economische verstoringen. De schade was zodanig ingrijpend dat het niet mogelijk was om zonder externe steun deze crisis te adresseren”, aldus de bewindsman.

Raghoebarsing sprak maandagavond als vertegenwoordiger van de regering op het eerste Tussentijdse Economisch Debat van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in het Assuria Event Center.

In de komende twee jaar zal het macro-economisch programma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gecontinueerd worden. Daarnaast zal de regering doorgaan met de wederopbouw van capaciteit, verbetering van de koopkracht voor de lagere en middenklasse en hervormingen op verschillende gebieden.

Een van de maatregelen om verandering teweeg te brengen, was het uitvoeren van het Herstelplan. Het betrof in eerste instantie 184 maatregelen, die na sanering werden bijgesteld naar 177.

OOK INTERESSANT
Benaming sojamelk, amandelmelk of havermelk in de toekomst mogelijk verboden

Hiervan is volgens Raghoebarsing 38 procent voltooid; 53 procent is nog in uitvoering en 8 procent van de maatregelen zijn in voorbereiding. Deze betreffen voornamelijk acties op het monetaire vlak.

De minister benadrukt dat het IMF zich voornamelijk op macro-economisch herstel focust. Het Herstelplan daarentegen gaat veel verder en is meer omvattend, met aandacht voor de wederopbouw van de sociale en economische structuur en wederopbouw van bestuur.

De bewindsman merkt op dat de financiële verslagen op de websites van overheidsinstituten worden gepubliceerd en beschikbaar zijn. Wat echter ook speelt, is dat men de cijfers niet kan lezen.

Hij complimenteert het Suriname Economic Oversight Board (SEOB) voor het vertalen van de cijfers naar voor de gemeenschap begrijpbare taal.

Raghoebarsing zegt dat een periode van slecht bestuur afgesloten moet worden. “Goed bestuur is de beslissende factor voor vooruitgang; stabiliteit komt langzaamaan op gang.”

De VES organiseert sedert 1996 aan de vooravond van de verkiezingen een economisch debat. Dit is de eerste keer dat er een tussentijds debat plaatsvindt.

OOK INTERESSANT
Politieman S.S. ingesloten voor misbruik 13-jarige tiener

Voorafgaand aan de discussie van maandagavond is er een meeting geweest met alle inleiders, minister Raghoebarsing en het panel.

De bedoeling van het economisch debat is volgens VES-voorzitter Steven Debipersad onder meer om zij die voor de eerste keer naar de stembus gaan, inzicht te verschaffen in de economische keuzes van politieke partijen, namelijk hoe hun beleid eruit zal zien als ze regeermacht verwerven.

“Het begrijpen van economisch beleid is belangrijk, omdat de consequenties voor elke Surinamer zijn”, voegt de VES-voorman eraan toe.