Racisme tegen zwarte voetballer is ‘eigen schuld’, zegt Juventus-speler over rel rond Kean

Redactie GFC Nieuws — De zwarte voetballers Moise Kean (19) en Blaise Matuidi kregen tijdens de hele wedstrijd van hun Juventus tegen Cagliari apengeluiden over zich heen. Maar het racisme was ook de schuld van Kean, zegt teamgenoot Leonardo Bonucci.

Kean, die dinsdagavond in de Sardegna Arena in plaats van Cristiano Ronaldo startte, reageerde perfect op de racistische spreekkoren: hij maakte de 2-0 in de 85e minuut.

Na de goal liep hij naar het vak van Cagliari en stond daar met de armen uiteen. Daarna begonnen nog meer Cagliari-fans zich te misdragen, schrijft Football Italia.

Niet zo

Dat had hij niet moeten doen, vindt Bonucci, want daarmee werd het volgens hem ook Kean’s schuld dat Cagliari hem racistisch bejegende. Ook Massimiliano Allegri, voetbalcoach en voormalig Italiaans voetballer, en de clubleiding van Cagliari vinden dat Kean fout zat: “Hij had [de goal] niet op die manier moeten vieren.”

“Kean weet dat wanneer hij een doelpunt scoort, hij zich moet concentreren op het vieren met zijn teamgenoten. Hij weet dat hij ook iets anders had kunnen doen,” zei Bonucci tegen Football Italia. 

Niet provoceren

“Er waren racistische uitingen na het doelpunt, Blaise [Matuidi] hoorde het en was boos. Ik denk dat de schuld 50-50 is, omdat Moise dat niet had moeten doen en de Curva (het vak van Cagliari, red.) had niet zo moeten reageren. Wij zijn professionals, we moeten het goede voorbeeld geven en niemand provoceren,” meende de captain.

Zijn woorden kregen, niet verrassend, online weinig bijval. Onder meer journalisten en voormalige professionals vroegen zich op internet af hoe het probleem van racisme in het voetbal adequaat kon worden aangepakt als een beschimpte speler niet eens door zijn teamgenoten wordt ondersteund en hem er zelfs van beschuldigen.

 

Foto: Instagram