fbpx

Quarantainebeleid repatrianten verder aangepast

GFC NIEUWS- Repatrianten uit landen waar de piek van de Covid-19-pandemie een dalende trend vertoont, Nederland bijvoorbeeld, gaan vanaf 7 juli voor 14 dagen in thuisquarantaine.
“Van de bijkans 1000 repatrianten is slechts één persoon op de luchthaven positief getest op Covid-19”, verklaart Cleopatra Jessurun, directeur van het ministerie van Volksgezondheid. Zij verduidelijkt dat de aanpassing van overheids- naar thuisquarantaine alleen geldt voor repatrianten uit Nederland die al op de lijsten staan om terug te komen. Bij aankomst krijgen zij een thuisquarantainebeleid op papier, dat zij moeten ondertekenen.
“De kans is klein dat iemand die uit Nederland komt Covid-19 positief is. Wij kunnen niks 100 procent garanderen, maar wij kunnen u wel zeggen wanneer een risico zeer laag is.” Voor passagiers uit andere landen als Brazilië en de Verenigde Staten hanteert Suriname zeven dagen overheidsquarantaine en zeven dagen thuisquarantaine. De meeste symptomen uiten zich namelijk tussen vijf en zeven dagen.
Mensen die uit het buitenland naar Suriname willen komen en niet op een repatriatielijst voorkomen, kunnen naar Suriname komen als zij zelf betalen voor hun overheidsquarantaine faciliteit. 30 maart 2020 is de registratie van repatrianten afgesloten.
Jessurun gaf tijdens de Covid-persconferentie van maandag 6 juli aan, dat 38% van de personen die in quarantaine is geplaatst, positief is getest op het virus. Dit zijn mensen die hier contact hebben gehad met een besmette persoon. “Het heeft geholpen dat die 38% die positief is bevonden in quarantaine was en dus niet buiten. Anders hadden zij veel meer mensen besmet”, zegt Jessurun.

OOK INTERESSANT
Bestuursdienst en politie: Waarom verwijderen jullie eerlijke hosselaars langs de straten?