fbpx
PWO wenst vrouwen bezinningsvolle Internationale Dag van de Vrouw toe

De Internationale Dag van de vrouw is voor de eerste keer op 8 maart in het jaar 1911 in Kopenhagen uitgeroepen en wordt sindsdien in talrijke landen jaarlijks herdacht.

In 1978 was het zover dat de Verenigde Naties de Internationale Dag van de Vrouw heeft erkend. Suriname heeft als jonge republiek toen ook haar steentje bijgedragen.

De dag stond in het begin in het kader van werk, kiesrecht, solidariteit voor vrouwen en tegen geweld tegen vrouwen. Inmiddels worden er internationaal door vrouwen bij demonstraties, seminars en conferenties diverse maatschappelijke issues aan de orde gesteld.

Het is inmiddels ook in Suriname de gewoonte geworden dat jaarlijks de Internationale Dag van de Vrouw wordt herdacht.

Ook in ons land worden er jaarlijks op 8 maart uiteenlopende activiteiten ontplooid. De activiteiten concentreren zich rond toneelstukken, boekbesprekingen, overhandiging van awards aan vrouwen en ga zo maar door.

Het zijn allemaal activiteiten om het bewustzijn van vrouwen te verhogen en om hun strijdbaarheid en solidariteit te versterken.

Vrouwen komen in Suriname ook steeds meer uit voor beter werk en beter inkomen. De recente protestacties van onderwijsgevenden hebben aangetoond dat vrouwen in Suriname zeker voor werk en inkomen de strijd niet uit de weg gaan.

In de huidige recessie waarin de Surinaamse economie sedert 2015 is beland, wordt er mede door de sterke inflatie een zware wissel getrokken op het budget van de talrijke huishoudens waar vrouwen aan het hoofd van het gezin staan.

Vrouwen hebben ook te leiden van een ander vraagstuk van de recessie. In dit kader kan worden gedacht aan de afnemende werkgelegenheid en de toenemende werkeloosheid. Dit betekent dat minder vrouwen kansen hebben om tot de arbeidsmarkt toe te treden. En dan is er nog niet eens gedacht aan de talrijke vrouwen die studeren en de verwachting koesteren dat zij na hun studie een geschikte baan zullen vinden.

PWO maakt zich ook zorgen om het geweld dat tegenwoordig te veelvuldig tegen vrouwen wordt gebruikt. Dagelijks zijn dergelijke taferelen in de kranten te lezen.

PWO roept de vrouwen van Suriname op om zich te verenigen in vrouwenorganisaties, maar ook in vakbondsorganisaties, want in georganiseerd verband zullen vrouwen beter de specifieke belangen van vrouwen kunnen behartigen en ook een bijdrage kunnen leveren aan de belangen van de natie.

PWO wenst alle vrouwen op deze wereld, maar in het bijzonder de vrouwen van Suriname in de gezinnen en op de werkplekken te empoweren en wenst hun een bezinningsvolle Internationale dag van de Vrouw toe.(GFC)

Meer nieuws

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…