PvdA – politicus wil afschaffing visum voor Surinamers naar Nederland

Ramon Ramsodit, PvdA – politicus uit Hoogvliet, wil dat de visumplicht voor Surinamers die voor kort verblijf naar Nederland afreizen, moet worden afgeschaft.

Ramsodit: “bij mijn bezoek, in februari 2016, aan de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman samen met Tweede Kamerlid Harry van Bommel heeft dit mij persoonlijk geraakt. Ik zag mijn Surinaamse landgenoten in de felle zon lopen naar de van Rooseveltkade voor aanvraag van een visum en daar staan wachten als een (Surinaamse) hond”.

“Voor mij leek het net als “in eigen land een tweederangsburger voor de Nederlandse ambassade bedelen voor een visum om naar Nederland te gaan”. Ik zei tegen Harry “als de PvdA en de SP in de regering komen, gaan wij dit probleem oplossen. Het reciprociteitsbeginsel mag mij gestolen worden. Surinamers moeten visumvrij kunnen reizen naar Nederland voor vakantie of familiebezoek. Dat geldt ook voor studenten van de Open Universiteit Nederland.”

Een visum voor Nederland moet tijdens een persoonlijk gesprek op de Nederlandse ambassade in Paramaribo worden aangevraagd. Tijdens dat bezoek levert de aanvrager ook de benodigde documenten in. Dit is bureaucratie, vindt Ramsodit.

Ook moet er volgens hem soms lang worden gewacht op de ambassade “en je hebt ook te maken met overbelasting van het verwerkingssysteem. Ik ken gevallen waarbij mensen geen afscheid hebben kunnen nemen van hun dierbaren in Nederland, omdat men niet alle documenten in orde had”.

Hij onderstreept dat bezoekers aan Nederland wel een medische reisverzekering moeten afsluiten en niet uitgesloten worden.

Ramsodit: “na terugkeer in Nederland heb ik gesproken met een aantal PvdA prominenten en Tweede Kamerleden over de afschaffing van visumplicht voor Surinamers. Men voelt er wel wat voor, om het visum voor Surinamers af te schaffen. Het voorstel moet echter vanuit Suriname komen en ligt heel gevoelig werd mij gezegd”.

Niet vergeten mag worden volgens hem dat Suriname 300 jaar kolonie is geweest van Nederland.

“De Nederlandse parlementariërs zeggen dat wij een bijzondere band hebben met Suriname. Wij hebben er nog niets van gemerkt. Wij worden op dezelfde manier behandeld als andere mensen uit de hele wereld, in sommige gevallen zelfs nog erger.

“Het is voor één ouder die alleen in Suriname is achtergebleven, waarvan alle kinderen in Nederland woonachtig zijn, een marteling om aan visum te komen. Zij krijgen een visum voor maximaal 90 dagen. Daarna moeten zij verplicht terugkeren naar Suriname. In Suriname moeten zij 30 dagen blijven, waarna zij opnieuw een visum krijgen voor 90 dagen”.

“Zo blijft die groep ouderen heen en weer reizen tussen Suriname en Nederland. Je eigen ex-rijksgenoot zo behandelen is de grootste discriminatie ter wereld. Nederland moet zich schamen om dergelijke wet in te voeren voor zijn eigen voormalige rijksgenoten. Nederland is verplicht en heeft de plicht om de Surinamers anders te behandelen, dan andere mensen uit de wereld”, besluit hij.(GFC)

Overige berichten