fbpx

Psychedelische ‘paddo’-drug kan depressie verlichten

GFC NIEUWSREDACTIE- De psychedelische chemische stof in “paddo’s” kan depressie verlichten bij sommige moeilijk te behandelen patiënten, zo bleek uit een voorlopige studie.

De effecten waren bescheiden en namen in de loop van de tijd af, maar ze traden op met een enkele experimentele dosis bij mensen die eerder weinig verlichting hadden gekregen van standaard antidepressiva.

De studie maakt deel uit van een heropleving van onderzoek naar mogelijke medische toepassingen van hallucinogene geneesmiddelen, en de resultaten weerspiegelen bevindingen in kleinere studies van de paddenstoelverbinding psilocybine.

De onderzoekers zeiden dat grotere en langere studies nodig zijn om de effectiviteit en veiligheid van het gebruik van psilocybine voor depressie te bepalen. Hun resultaten werden woensdag gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

BEKIJK OOK
Voorheen vrolijke man (40) uit Zoetermeer zegt erg ongelukkig te zijn geworden na narcose

“De bevindingen zijn zowel intrigerend als ontnuchterend,” zei Bertha Madras, een professor in de psychobiologie en onderzoeker aan de Harvard Medical School.

In een redactioneel commentaar zei Madras dat de studie de meest rigoureuze studie tot nu toe is die psilocybine evalueert voor de behandeling van depressie. Ze was niet betrokken bij het onderzoek.