fbpx
PSA test mag alleen na volledige info

Dezer dagen verspreidt een uit het buitenland afkomstige uroloog in Suriname misleidende informatie over de waarde van de Prostaat Specifieke Antigeen test (PSA test).

Evidence-Based richtlijnen in de wereld m.b.t. indicaties voor het verrichten van de PSA test hebben een hoge mate van uniformiteit. De Nederlandse richtlijn is niet anders!

  • Het verrichten van de PSA test behoort niet te worden gepropageerd voor mannen zonder klachten.
  • Op de leeftijd jonger dan 50 jaar (sommige richtlijnen 55 jaar) en ouder dan 70 jaar is er met testen geen voordeel te behalen.
  • Voor mannen van 50 jaar (of 55 jaar) tot 69 jaar mag de PSA test alleen worden uitgevoerd, nadat de mannen eerlijk en volledig geïnformeerd zijn over de voordelen, maar ook over de nadelen aan het testen verbonden.

Het voordeel van testen is dat een beperkt aantal mannen langer kan leven, omdat die uiteindelijk niet sterft aan prostaatkanker. Echter, na behandeling van prostaatkanker is de ‘Quality of Life’, voor veel mannen laag, vanwege niet zelden optredende impotentie en incontinentie voor urine.

Het meest frustrerende is te weten dat veel mannen bij wie de diagnose prostaatkanker werd gesteld, helemaal niet aan prostaatkanker zouden sterven, ook als zij niet behandeld waren. We zijn namelijk niet in staat om het groot aantal heel langzaam groeiende prostaatkankers te onderscheiden van het kleine aantal agressieve kankers.

Daardoor worden mannen met de traag groeiende kankers (die dus niet tot ziekteverschijnselen zullen leiden) onnodig behandeld. Vergeet echter niet dat het allemaal begon met die onschuldig lijkende PSA test!

Na een positieve PSA test (er komen veel foutpositieve resultaten voor) volgt het nemen van een niet plezierige serie biopten. Bovendien, het nemen van prostaatbiopten is geen ongevaarlijke ingreep (citaat uit de Nederlandse richtlijn).

Het nemen van een besluit om een PSA test te ondergaan, wordt in alle richtlijnen ‘shared decision making’ genoemd, d.w.z.een tussen patiënt en arts bediscussieerd besluit. De arts die aan een man zegt dat de PSA test moet, is geen goede.

Frank Bueno de Mesquita

Stichting t.b.v. Evidence-Based geneeskunde in Suriname (Stg.EBGiS)

[email protected]

 

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…