fbpx

Prominente bewoners Nieuw Ganze in de bloemetjes gezet

GFC NIEUWS- Enkele prominente figuren van het dorp Nieuw Ganze (Brokopondo) zijn in de bloemen gezet.

Een delegatie van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland (DOASB) van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft vrijdag tien dorpelingen, die zich de afgelopen periode verdienstelijk hebben gemaakt, gehuldigd en als voorbeeld gesteld.

DOASB-directeur Wensley Misiedjan heeft op die dag ook een mobiele tent van het dorp officieel in gebruik genomen. De tent is betaald uit middelen die het dorp heeft verdiend aan commerciële houtkap door ondernemers in het gemeenschapsbos van Nieuw Ganze.

De directeur gaf aan dat het een eer is om de mensen te mogen huldigen. “Veel mensen verrichten goed werk in Ganze, maar wij hebben gekozen om deze mensen te huldigen vanwege hun enorme bijdrage aan de gemeenschap”.

Kapitein Lambertus Waandels, Franco Vrede (commissielid) en Curtis Edenburg (voorzitter de Sport Vereniging Ganze) kregen elk ook een medaille als waardering voor hun onbaatzuchtige bijdrage aan de plaatselijke gemeenschap.

Misiedjan zegt dat de bijdrage van de mensen die in de bloemen zijn gezet meer dan een applaus waard is voor de gemeenschap en het traditioneel gezag aldaar.

Bij de in gebruik name van de mobiele tent, zei de directeur dat hij het initiatief van het dorp prijst. Hij is bijzonder trots op de wijze waarop het geld dat voortkomt uit de gemeenschapsbossen wordt gebruikt.

BEKIJK OOK
Belofte president Santokhi op Vaderdag: geen enkele burger laat ik links liggen

Het ministerie wil ook in Nieuw Ganze een dorpsfonds instellen. Er worden al voorbereidingen getroffen om dat te realiseren.

De mobiele tent die in gebruik genomen is, zal aan dorpelingen die iets organiseren worden verhuurd tegen een kleine vergoeding. Ook in geval van een dede-oso kunnen families de tent huren. Zo hoeven ze niet langer voor elke gelegenheid opnieuw op zoek te gaan naar hout en zinkplaten.

De tent is mobiel, eenvoudig te monteren en te demonteren, waardoor transport snel en goedkoop kan geschieden. “Iedereen mag de tent nu huren”, aldus kapitein Waandels enthousiast tegenover dorpelingen die de ceremonie waren komen bijwonen.

Voorlopig moet de tent nog door de huurders met eigen vervoer getransporteerd worden. Er is wel personeel beschikbaar die het in elkaar zet en na afloopt demonteert.

Commissielid, Franco Vrede van de commissie gemeenschapsbos zegt dat het ministerie van RO alle transparantie mag verwachten van de commissie.

De realisatie van de decentralisatiegedachte is volgens hem al voor een groot deel gerealiseerd. Dat zegt hij op basis van de wijze waarop de gemeenschap zichzelf tot ontwikkeling kan brengen door gebruik te maken van gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals het gemeenschapsbos.