fbpx

Project verbrandingsovens moet mind shift teweegbrengen

GFC NIEUWS- Het milieuproject waarbij er landelijk verbrandingsovens worden geïnstalleerd moet uiteindelijk een mind shift bij de totale samenleving teweegbrengen wanneer het gaat om afvalwerking en –scheiding.
Dit zegt minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Het project is intussen verworden tot de stichting Bouta’s Milieu Plan onder voorzitterschap van Boy Guardiola en Rick Kromodihardjo als beschermheer. Er zijn al 25 verbrandingsovens geïnstalleerd en de bedoeling is dat er landelijk 120 units komen gedurende vier fases. In elke fase worden er 30 ovens geplaatst.
De 25ste oven in de eerste fase in recentelijk te Washabo geïnstalleerd. De komende 2-3 weken zullen de overige vijf units uit de eerste fase geplaatst worden. Na de 30ste oven zal er een evaluatie volgen. Het is de bedoeling dat landelijk onder de bevolking mensen worden getraind in het omgaan met en verwerken van afval.
De dorpen en plekken waar de ovens worden geïnstalleerd worden mede met inspraak van president Desiré Bouterse gekozen. De dorpen nemen het besluit in een krutu en stellen de autoriteiten hiervan op de hoogte. Binnenkort ontvangen Stoelmanseiland en Drietabiki de sleutels voor de verbrandingsovens die aldaar zijn geplaatst.
Volgens minister Elias is milieu een van de speerpunten van de regering Bouterse. Het doel is om de dorpen in het binnenland zo milieuvriendelijk te houden omdat zij deel zijn van het Amazonewoud, dat dan weer als de longen van de wereld wordt beschouwd.
De verbrandingsovens zullen in de naaste toekomst ook een rol gaan spelen in de kustvlakte. Het moet uiteindelijk een plan voor geheel Suriname worden, daarom dat er naast SZF-directeur Kromodihardjo, door Volksgezondheid geplaatst als beschermheer, ook twee deskundigen van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) en Regionale Ontwikkeling (RO) plaats hebben in de stichting, dit omdat deze twee departementen ook met vuilophaal in de districten en het binnenland bezig zijn. Minister Elias benadrukt dat landelijk de vuilophaal op een milieuverantwoorde manier moet gaan gebeuren.
De stichting valt voorlopig onder het ministerie van Volksgezondheid, maar de bedoeling is dat het misschien onder een andere ministerie gaat ressorteren of rechtstreeks onder de president of een autoriteit wordt.
Bij het plaatsen en voor het bedienen van de ovens wordt de lokale gemeenschap geheel betrokken. Er worden dan plaatselijk mensen getraind. “Het kan ook niet anders,” zegt minister Elias. Hij legt uit dat het om de mensen hun gebied gaat en dat de unit aan hun wordt overgedragen. “Zij gaan ermee moeten dealen en hun gebied op een zeer duurzame manier tot een milieuvriendelijke gebied maken en behouden.”

BEKIJK OOK
Santokhi buigt zich met financiële sector over ontwikkelingen op valutamarkt