Project schoolvoeding op vier scholen in Koewarasan

GFC NIEUWS- Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh heeft samen met ressortleiders en de afdeling Milieu- en Gezondheidsdienst en enkele bestuursambtenaren tijdens een presentatie informatie gehad over het pilot schoolvoedingsproject dat in Koewarasan wordt gehouden.

Het is een project dat gefinancierd wordt door Brazilië en de Surinaamse regering. Het project vloeit voort uit de bilaterale samenwerkingsovereenkomst tussen beide landen.

De Braziliaanse ambassadeur, Agviar Lavdeman, was ook aanwezig tijdens de presentatie dat werd gehouden door Gwendolyn Sno Mooikoendoe van het ministerie van Volksgezondheid.

In Brazilië is dit project al 63 jaar gaande en is een groot succes geworden. Het is de bedoeling om een pilot te starten voor 2 jaren en daarna langzamerhand op alle scholen het schoolvoedingsproject te introduceren.

Het doel van dit project is om het kind te stimuleren om een gezonde levensstijl op na te houden. Er wordt tegelijkertijd ook gewerkt aan het schooltuinenproject, zodat zij kunnen planten en leren om zelfvoorzienend te zijn.

Er is gekozen voor vier scholen in Koewarasan waar het pilotproject van start gaat. Dit gebied is een kinderrijk gebied en de meerderheid heeft een sociaaleconomische achtergrond. De meesten van deze kinderen gaan naar school zonder een goed ontbijt en nemen vaak geen brood mee uit huis.

De school heeft nog geen duurzaam programma om deze kinderen te voorzien van gezonde voeding. De gevolgen zijn dat je veel uitvallers hebt, veel ziekteverzuim, kinderen klagen van hoofdpijn, in de klas slapen, wat resulteert in een lage concentratie met als gevolg slechte schoolresultaten.

Aan dit project nemen naast het Bureau van de First Lady ook de ministeries van Volksgezondheid, Onderwijs, Sociale Zaken en Landbouw, Veeteelt en Visserij mee. Zij waren ook vertegenwoordigd tijdens de presentatie.

Joeloemsingh heeft zijn volle medewerking toegezegd.

Overige berichten