fbpx

Project ‘Saver Houses’ in Para, Marowijne en Commewijne afgerond

Vandaag heeft de overhandiging van het plakkaat ter afronding van het project: “Safer Houses” plaatsgevonden. De High Commissioner van Canada voor Suriname en Guyana waren aanwezig voor het overhandigen van een plakkaat voor het succesvol afronden van het project Safer Houses in de gebieden Para, Marowijne en Commewijne.

Het Surinaamse Rode Kruis (SRK) is in mei 2015 gestart met het programma Safer Houses (Veilige woningen). Dit programma dient om de bewustwording in het voorbereid zijn op rampen te vergroten in de Surinaamse gemeenschap.

Het doel van dit project was om de kwetsbaarheden van gemeenschappen voor overstromingen en hevige winden te verminderen. Dit door hun huizen weerbaar te maken met behulp van een Safer Housing-programma.

In gemeenschappen in het district Para (Wit Santi, Hollandse Kamp, Vierkinderen), District Commewijne (Marienburg, Nieuw Amsterdam), District Marowijne (Albina, Marijkedorp, Alfonsdorp) is dit programma geïntroduceerd en uitgevoerd.

OOK INTERESSANT
Jongeren Nickerie grijpen aanbod AWJ aan om computervaardigheden te leren

De bovengenoemde gemeenschappen hebben in de afgelopen periode het meeste risico opgelopen van overstromingen en/of de gevolgen van hevige winden. Beide risico’s hebben gevolgen voor voornamelijk huishoudens (woningbouw wordt vernietigd) en levensonderhoud (landbouw is voor hen de belangrijkste bron van inkomsten).

De Safer Houses module leert bewoners van de gemeenschappen hoe zij hun daken en huizen kunnen versterken en hoe zij zich beter kunnen voorbereiden tegen toekomstige bedreigingen van hevige winden en overstromingen.

De ervaringen in andere gemeenschappen hebben aangetoond dat deze aanpassingsmaatregelen voldoende waren om de veranderingen in de weerspatronen aan te kunnen.(GFC)