fbpx
Project ‘Go Bana’ in Saramacca gelanceerd

Zondag vond de launch plaats van het circulair project Go Bana bij Landgoed Linde’s Lust in het district Saramacca.

In Suriname worden de bananenstammen beschouwd als afval, alleen de vruchten worden geoogst en ten gelde gemaakt. Terwijl de vezel van de bananenstam voor veel doeleinden gebruikt kan worden. In Azie en Afrika wordt al honderden jaren gebruikt gemaakt van de vezel van de bananenstam voor touw, papier, draad, stof etc. Met dit pilotproject wordt de techniek in Suriname gebracht om de vezel te benutten en werkgelegenheid te creeren.

Urgentie van een circulaire economie (ook wel kringloop economie genoemd) is een systeem waarin de herbruikbaarheid van grondstoffen worden gemaximaliseerd. Dit is anders dan het lineaire systeem waarbij overgebleven grondstoffen worden vernietigd.

Het is algemeen bekend dat de mensheid haar best moet doen om de circulariteit van de producten te verbeteren om op deze manier bij te dragen aan een gezonder milieu. Mede om deze reden zijn de Sustainable Development Goals opgesteld door de Verenigde Naties. Dit project sluit dan ook naadloos aan op de Sustainable Development Goals en de 3R: – Reduce – Reuse – Reclycle.

Waarom is het een circulair project?

Bananen stammen zijn in Suriname feitelijk afval voor de boer. De vezel van de bananenstam verwerken we in dit project tot o.a boodschappentassen . Dit zorgt voor de nieuwe werkgelegenheid in Suriname. De boodschappentassen zorgen dat er minder ‘single use plastic tassen’ nodig zijn en aamen werken we dan aan een schoner milieu. Zo is de circel rond: minder afval- meer werkgelegenheid- minder plastic- schoner milieu.

Wat het bedrijf nu doet?

Creatieve en ondernemende vrouwen maken momenteel boodschappentassen van bananenvezel. Zij steunden daarmee de internationale campagne “ say NO to single plastics” in Suriname.

Met de aankoop van deze tassen steunt het project vrouwen die tassen van bananenvezel maken. Nu al zijn vrouwen van Kalebaskreek, Grankreek, Tijgerkreek, Uitkijk en Powakka actief.
We wisselen technieken uit en verfijnen. In Nederland wordt ook onderzocht wat er allemaal nog meer met de vezel kan worden gedaan.

Het bedrijf zoekt meer vrouwen om deze campagne te steunen en ook tassen te maken.

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…