Prof die witten slimmer vindt dan zwarten, raakt eretitels kwijt

De 90-jarige wetenschapper en Nobelprijswinnaar James Watson is al zijn eretitels van een vooraanstaande Amerikaanse instelling kwijt. Watson houdt namelijk vol dat er een verband is tussen intelligentie en ras.

De prof zei in een documentaire, die onlangs bij de Public Broadcasting Service (PBS), een Amerikaanse niet-commerciële educatieve zender werd uitgezonden, dat genen – de dragers van erfelijke eigenschappen – een verschil in intelligentie kunnen veroorzaken tussen zwarten en witten.

In 2007 had hij soortgelijke uitspraken ook al gedaan, waarop hij was ontheven als kanselier van de Cold Spring Harbor Laboratory, een non-profit instituut dat onderzoek doet naar o.a. kanker en neurowetenschappen.

Hij zei destijds tegen een tijdschrift dat hoewel hij hoopte dat iedereen gelijk was, “mensen die te maken hebben met zwarte werknemers ontdekken dat dit niet waar is.”

Dr. Watson won in 1962 de Nobelprijs voor de Fysiologie en Geneeskunde samen met Francis Crick en Maurice Wilkins voor hun ontdekking (in 1953) dat DNA een dubbele helix is en de betekenis daarvan voor informatieoverdracht.

Cold Spring, dat ooit door Watson werd geleid, zei in een verklaring dat vanwege zijn uitspraken in de PBS-documentaire zij de wetenschapper zijn titels van kanselier Emeritus, Oliver R Grace Professor Emeritus en honorary trustee hadden afgenomen.

Foto: Dmitri Popov 

Overige berichten