fbpx
PRO wil tweede internationale luchthaven

De politieke organisatie PRO zal zich beijveren voor de aanleg van een tweede internationale luchthaven dichter bij Paramaribo, bijvoorbeeld in Commewijne of in de buurt van de grens tussen Wanica en Saramacca.

Dit kwam zaterdag naar voren tijdens de presentatie van de Ontwikkelingsvisie 2019 – 2044 van de partij. De ontwikkelingsvisie zal volgens de partij niet zozeer specifiek het bestuurlijk beleid weergeven maar meer, de visie, de kijk, de uitgangspunten, de richting c.q. de ideologie van de PRO gericht op de ontwikkeling van Suriname voor de lange termijn. De PRO heeft gekozen voor een periode van 25 jaar.

Zo vindt de partij dat de JAP luchthaven te ver van Paramaribo, Wanica en Commewijne ligt, de dichtsbevolkte districten van Suriname en de luchthaven aan de Doekhiweg in Paramaribo is te klein en daar bestaat geen mogelijkheid tot uitbreiding naar een internationale luchthaven.

Er moet nu echt een vliegveld komen, afgestemd op en ter beschikking van de ontwikkeling van Suriname. De JAP luchthaven was aangelegd door de Amerikanen om hun bauxiet gemakkelijk naar de VS te kunnen vervoeren. Dit vliegveld is dus niet aangelegd vanuit een ontwikkelingsvisie van en voor Suriname.

De JAP luchthaven zal dan bijvoorbeeld ingezet kunnen worden in een grootschalig ontwikkelingsplan van Para en Brokopondo om deze districten te ontwikkelen tot grote steden door op hen gerichte productie te ontwikkelen.

Er moet ook nog een rivierhaven, zo niet zeehaven komen. De Surinamerivier is als gevolg van de omliggende woongemeenschappen niet de meest geschikte rivier voor het uitbreiden van de haven in verband met allerlei gevaarlijke stoffen die langs deze weg vervoerd worden. Ook hiervoor moet worden gekeken naar de mogelijkheden die de Commewijne-, de Coppename-rivier of andere rivieren te bieden hebben.

Wat de PRO betreft, kan een baai worden aangelegd of een kanaal worden gegraven. Het waternet van Suriname biedt legio mogelijkheden. De potentie van Suriname moet benut worden. De PRO zal die mogelijkheden onderzoeken en deze werkzaamheden uitvoeren in overleg met het volk en primair met de deskundigen van Suriname.

De Anton de Kom Universiteit kan wat de PRO betreft meer ingezet worden om de onderzoeken te doen die noodzakelijk zijn voor het maken van de noodzakelijke beleidskeuzes in het kader van de ontwikkeling van Suriname waarbij rekening moet worden gehouden het milieu niet onherstelbaar te beschadigen.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…