fbpx

Prikpil voor laag opgeleide en kansarme Surinaamse vrouwen moet vaker aangeboden worden, oordeelt VrouwenCollectief

GFC NIEUWSREDACTIE- Een ruim aantal vrouwen in Suriname zou er in hun verdere leven veel baat bij hebben indien de overheid actief het gebruik van de prikpil gaat promoten.

Vooral in het binnenland en achtergestelde wijken zouden gezondheidswerkers vaker aan laag opgeleide vrouwen met weinig kansen op de arbeidsmarkt moeten voorstellen om een anticonceptieprikje te nemen.

Hiermee kan de kans op zwangerschappen worden gereduceerd.

Dat staat in een verklaring van het Internationaal VrouwenCollectief dat deze week over dit vraagstuk tijdens een ZOOM- meeting heeft gediscussieerd.

Het KIVC laat aan GFC Nieuws weten dat een aanzienlijk aantal dames in Suriname nog onvoldoende incalculeert wat de korte – en lange termijn verantwoordelijkheidsgevolgen zijn van het baren van kinderen.

BEKIJK OOK: HEB JE TE VEEL GEGETEN? NEEM 1 THEELEPEL GEMBERSLANK EXTRA KRACHTIG IN! VERKRIJGBAAR BIJ DA DROGIST

“Veel aankomende moeders in het land zonder diploma’s op zak zijn nog te weinig bedacht op de langdurige en veelomvattende verantwoordelijkheidstaken die inherent zijn aan het ouderschap”.

BEKIJK OOK
Dames geven eerlijk toe: een geslachtsdeel korter dan 15 cm is niet interessant

“Er wordt ook te veel geleund op de financiële steun van de kinderenverwekkers, die het helaas vaker laten afweten waarna de moeders er helemaal alleen voor staan”.

“Het is opvallend in Suriname dat veel moeders door onder meer een chronisch tekort aan financiële middelen, het ontberen van goede huisvesting, werkloosheid en geen of lage lonen niet optimaal in staat zijn hun kinderen op de juiste wijze op te voeden”, schrijft het KIVC verder.

Het VrouwenCollectief stelt zich op het standpunt dat vrouwen die kinderen willen krijgen eerst goed moeten nagaan of hun opvoedingsmogelijkheden de komende decennia toereikend zijn alvorens het besluit te nemen zwanger te raken.

Door toediening van de prikpil kan volgens het KIVC een heleboel familieleed en problemen in de samenleving voorkomen worden.

“Zet pas kinderen op de wereld indien je ook daadwerkelijk de komende 20 jaar goed voor ze kunt zorgen”, aldus het VrouwenCollectief.