Prik zo snel mogelijk alle 51.000 doses AstraZeneca vaccins, niet de helft, in de armen van kwetsbaren in Suriname

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- DOOR P.PETERSON, Ph.D.– Prik bij voorkeur alle binnenkort beschikbare 51.000 doses AstraZeneca COVID- vaccins, dus niet de helft, in de armen van de meeste kwetsbaren binnen de Surinaamse samenleving.

Indien de Surinaamse regering zekerheid heeft dat zij binnen drie maanden weer over een evengrote partij vaccins kan beschikken, is dat momenteel de meest efficiënte strategie.

Hiermee zouden mogelijk meer ziektegevallen, ziekenhuisopnamen en sterfgevallen voorkomen kunnen worden.

Het zou volgens deskundigen zonde zijn om in eerste instantie slechts 25.500 mensen te vaccineren en de rest van de vaccins te reserveren voor de tweede boosterinjectie.

Volgens data die door AstraZeneca is vrijgegeven wordt er een veel betere beschermingseffectiviteit bereikt door minstens drie maanden(90 dagen)  te wachten met de 2e boosterinjectie.

Bij toediening van de tweede dosis binnen drie tot zes weken daalt de effectiviteit van het vaccin naar slechts 54,9 procent.

Door de langere interval wordt een beschermingseffectiviteit -bij personen tussen 18 jaar en 55 jaar- van minstens 82,4 procent gehaald.

De dosis en langere intervaltoediening blijken volgens researchers van de Oxford Universiteit veel invloed te hebben op effectiviteit van het AstraZeneca vaccin.

De data moet nog worden beoordeeld door vakgenoten.

Overige berichten