fbpx
Priester die verboden gebied betrad om ‘inboorlingen’ te bekeren, met pijlen gedood op afgelegen eiland

Een Amerikaanse priester, die mogelijk het christendom wilde verspreiden, is gedood door een groep Sentinelezen. De stam heeft de afgelopen 60.000 jaar nauwelijks tot geen contact gehad met de buitenwereld.

Missionaris John Allen Chau (27) werd op 16 november door plaatselijke vissers naar Noord-Sentineleiland in India gebracht na een mislukte poging slechts twee dagen eerder. Hij ging in zijn eentje met een kano aan land.

De priester werd door vissers op het strand gezien met een groot aantal pijlen in zijn lichaam. India zal proberen zijn lichaam met een helikopter te bergen, hoewel ook dat riskant is: de Sentinelezen hebben eerder helikopters met speren aangevallen.

Vier cent

Het eiland is deel van de Andamanen en Nicobaren, twee eilandengroepen in de Indische Oceaan. De inwoners, de Jarawa en de Sentinelezen, zijn jagers-verzamelaars die elk contact met buitenstaanders proberen te vermijden.

De eilanden kwamen in 2005 in het nieuws toen bekend werd dat zij na een verwoestende tsunami 2 roepies (4 eurocent) schadevergoeding kregen van de Indiase overheid voor hun verwoeste akkers.

Om die 2 roepies in ontvangst te kunnen nemen, moesten zij banken 500 roepie betalen voor het openen van een bankrekening.

De BBC citeert lokale media, die zeggen dat de priester het christelijke geloof naar de stam wilde brengen.

Seksueel misbruik

Het is echter verboden contact te maken met de groep, die met uitsterven wordt bedreigd en in 2017 verbood de Indiase regering zelfs het maken van foto’s of video’s van de stammen. India is bang dat het geringe aantal mensen dat daar nog leeft, besmet kan worden met voor hen onbekende ziekteverwekkers waar zij geen weerstand tegen hebben.

Jarawa

Toch hebben bijvoorbeeld de Jarawa te maken met drommen toeristen die hopen een glimp van hen op te vangen en stropers die hun jachtgebied plunderen; er zijn zelfs klachten dat Jarawa-vrouwen door toeristen seksueel worden misbruikt

De Sentinelezen worden beschreven als de gevaarlijkste stam ter wereld, schrijft de BBC. Ze behoorden tot de eerste mensen die succesvol uit Afrika migreerden en wetenschappers geloven dat ze 60.000 jaar geleden naar de Andamaanse eilanden kwamen.

Stephen Corry, directeur van Survival International, een internationale groep die campagne voert om de inheemse stammen die in de Andamanen leven te beschermen, noemde het incident een “tragedie die nooit mocht gebeuren”.

“De Sentinelezen hebben keer op keer laten zien dat ze met rust gelaten willen worden, en hun wensen moeten worden gerespecteerd,” zei hij; “De Britse koloniale bezetting van de Andaman-eilanden heeft de stammen die daar leven gedecimeerd en duizenden stamleden weggevaagd, en slechts een fractie van de oorspronkelijke bevolking heeft het overleefd. Dus de Sentinelese angst voor buitenstaanders is heel begrijpelijk.”

Foto: Indian Coast guard/Survival International 

 

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…