fbpx
Presidentiële commissie moet Valutawet evalueren

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Commissie Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren geïnstalleerd.

Deze presidentiële commissie zal zich bezighouden met de evaluatie van de valutawet, welke is goedgekeurd in het parlement op 23 maart 2020. De president heeft de commissie geïnstalleerd op 26 september voor een periode van 3 maanden.

President Santokhi noemt de Valutawet een omstreden wet, die door de keel van de samenleving is gedrukt. De huidige regering heeft als toenmalige oppositie geprotesteerd tegen de wijze waarop deze wet is afgekondigd en de inhoud ervan.

“We vormen nu de nieuwe regering. Het is onze taak om te kijken naar deze wet. Er zullen goede zaken zijn in de wet en ook goede zaken die nog opgenomen kunnen worden. Er zullen zaken zijn die vernietigend werken naar de samenleving, die zullen we moeten aanpassen”, aldus het staatshoofd.

De president is van oordeel dat er niet van de een op andere dag een wet wordt goedgekeurd die een koers verplicht stelt die niet overeen komt met de reële situatie. “Zo werkt het niet in de vrije valutamarkt.”

“Verschillende DNA-leden en het bedrijfsleven zijn bij de goedkeuring van de wet in opstand gekomen. Er zijn zelfs rechtszaken aangespannen in deze kwestie met als gevolg twee vonnissen. De wet is vervolgens opgeschort.

Het kan bij de president niet in dat exporteurs 60 procent van hun valuta-inkomsten zouden moeten repatriëren en afdragen aan de staat tegen een koers van ongeveer 7.5, ver beneden de reële koers toen. Dit terwijl deze groep dan weer op zoek naar dollars zouden moeten gaan naar valuta tegen een veel hogere koers.

“We kijken als we de wet willen herzien. Sommigen zeggen trek de wet in, sommigen zeggen er zijn goede zaken in de wet, waardoor het als instrument kan dienen voor regulering op de valutamarkt.”

Meer nieuws

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…