fbpx

Presidentieel bezoek aan China succesvol

GFC NIEUWS- De tijd van een van de laatste reizen naar het buitenland voor president Desiré Bouterse tijdens het huidig regeertermijn was aangebroken en moest de keus gemaakt worden tussen onder andere Rusland, Marokko, China om te eindigen bij Cuba.

“Uiteindelijk werd het China en Cuba”, aldus het staatshoofd op zondag 1 december tijdens een persconferentie naar aanleiding van zijn recent bezoek aan China.

“De datum van vertrek op 25 november is ongelukkigerwijs gevallen”, meent het staatshoofd. Het is hem toch gelukt om zijn programma af te werken.

In China zijn er gesprekken gevoerd over hoe de samenwerking tussen beide landen te versterken.

Minister Yldiz Beighle-Pollack geeft aan dat dit het eerste bezoek op staatshoofdenniveau is aan China sinds de afgelopen 20 jaar. Er zijn in totaal 14 samenwerkingsovereenkomsten getekend. Deze zijn gespitst op verschillende ontwikkelingssectoren.

Vervolgens zegt de bewindsvrouw dat Suriname een schenking van 14 miljoen usd voor een road monitoringsproject heeft ontvangen, welke volgend jaar afgerond moet zijn.

Ook op het gebied van de landbouw was er een donatie bestaande uit: 10 pick up trucks, 2 graafmachines, 16 tractoren, 100 waterpompen alsook het technische bijstand verlenen voor onderhoud van deze goederen.

BEKIJK OOK
Zwemkampioen Renzo Tjon A Joe hoopt dat Surinaamse overheid zich aan belofte houdt

Vanuit China is de toezegging gedaan om sociale projecten van Suriname te blijven ondersteunen.

Tijdens een business lunch is breedvoerig gesproken over investeringsmogelijkheden in Suriname. Een groot bedrijf op het gebied van Solar energie is bereid gevonden binnenkort af te reizen naar Suriname om het binnenland te helpen met het energievraagstuk.

Minister Gillmore Hoefdraad zegt dat Suriname 12.3 miljoen USD schuld kwijtschelding heeft gehad. Dat wordt volledig toegejuicht. Verder is er een leningsovereenkomst getekend voor het upgraden van de JAP-luchthaven.

President Bouterse zegt dat de kwijtschelding een spontane actie is vanuit China. Het is volgens het staatshoofd geen unicum bij staatsbezoeken.

Ten aanzien van gestes gedaan door China zegt het staatshoofd dat wordt verwacht dat Suriname het tempo opvoert als het aankomt op het tot stand brengen van verdere ontwikkeling van desbetreffende sectoren.