fbpx

President van hongerende natie koopt speelauto voor half miljoen euro

Turkmenistan kampt volgens bladen als The Economist en Deutsche Welle met de ernstigste economische crisis sinds zijn onafhankelijkheid. Maar het leven gaat door, dus kocht de Turkmeense president een nieuw speeltje: een rallyauto met een prijskaartje van 520.000 euro.

Hoewel het land beschikt over enorme hoeveelheden gas (de vierde grootste aardgasreserves ter wereld, volgens The Economist) en katoen er het “witte goud” wordt genoemd, moet iemand die een brood wil kopen schriftelijk aantonen dat diens huishouden geen schulden heeft.

Kopers moeten een paspoort tonen en moeten een maand vooraf een plek in de rij voor een brood reserveren, vertelt de Pravda. Bovendien is het verboden van de provincies te reizen naar de hoofdstad Ashgabat om voedsel te kopen.

Die drempel is noodzakelijk omdat er een tekort is aan brood, schrijft Deutsche Welle.

Oezbeekse media vertellen dat wanneer er eens een keer brood is, er onmiddellijk lange rijen ontstaan bij supermarkten.

De aankoop van de rallyauto, een Mini Cooper, voor meer dan een half miljoen euro, trok dan ook de aandacht van vriend en vijand.

President Gurbanguly Berdimuhamedov van Turkmenistan trad met de auto aan op de oefenritten voor de Amul-Khazar 2018 rally, maar deed niet mee aan de rally zelf.

Foto: Pravda