fbpx
President Santokhi wil professionele Rekenkamer met voldoende capaciteit

GFC NIEUWS- De Rekenkamer van Suriname is een onafhankelijk college dat toezicht houdt op de financiële huishouding van de overheid volgens wettelijke bepalingen.

Op 13 november heeft president Chandrikapersad Santokhi een ontmoeting gehad met het bestuur van de Rekenkamer van Suriname.

De waarnemend voorzitter van het college, Paul Brandon, geeft aan dat de aard van de ontmoeting is geweest om kennis te maken met de president, en tegelijkertijd enkele hete hangijzers die spelen in de samenwerking met de overheid te bespreken.

De president is overtuigd van de immense taak en verantwoordelijkheden van de Rekenkamer. “Om een land goed te besturen is het van eminent belang dat alle instituten goed functioneren, ook om de rechtstaat te waarborgen is de Rekenkamer als onafhankelijke constitutie cruciaal”, zei het staatshoofd. Hij benadrukte een professionele Rekenkamer te willen met voldoende capaciteit.

De ontvangsten en bestedingen van staatsmiddelen dienen verantwoord te worden. Voor de ontvangst en de uitgave van staatsmiddelen en de financiële verantwoordingen zijn er diverse wetten. Het college heeft een beroep gedaan op de president om de Rekenkamer de mogelijkheid te geven om het college te versterken met kaders om het werk optimaal te kunnen doen. President Santokhi heeft alle ondersteuning toegezegd aan het instituut. Verder heeft het staatshoofd de Rekenkamer gevraagd om alvast marginale controle uit te oefenen op de jaarverslagen van de parastatale bedrijven.

De ministers Bronto Somohardjo (Binnenlandse Zaken) en Armand Achaibersing (Financiën en Planning) waren ook aanwezig bij deze ontmoeting en hebben enkele kanttekeningen geplaatst. De voorzitter benadrukt dat een intense samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning vereist is om effectief en efficiënt te kunnen opereren.

“Er zijn een aantal samenwerkingspunten in de wetgeving die duidelijk de rol van het ministerie weergeven. De samenwerking met de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) en de interne controlediensten zijn allemaal speerpunten die binnen de samenwerking met financiën van belang zijn. Wij moeten als het ware getrouwd zijn met elkaar, om het zo plastisch te zeggen”, aldus Brandon.

Minister Achaibersing heeft het college toegezegd om heel spoedig bijelkaar te komen om het samenwerkingsverband te bespreken.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…