fbpx
Facebook Pagelike Widget

President Santokhi verscherpt lockdown

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft als gevolg van de nog steeds zorgwekkende situatie, de algehele lockdown in het weekend verscherpt.

Deze nieuwe maatregel houdt in dat de lockdown in het weekend ingaat op vrijdag 20:00 uur tot maandag 05:00 uur. Dat betekent dat men aanstaande vrijdag 4 september om 20.00 uur tot en met maandag 7 september om 05.00 uur thuis zal moeten blijven.

Deze maatregel geldt ook voor vrijdag 11 september om 20.00 uur  tot en met maandag 14 september om 05.00 uur.

De doordeweekse dagen zal het uitgaansverbod nog steeds van toepassing: 20.00 uur tot 05.00 uur. De lockdown geldt niet voor de essentiële diensten.

“We zullen eerst een verdere daling van de transmissie moeten hebben voordat we naar het nieuwe normaal over zullen kunnen gaan. We zullen daarom, om de transmissie van het virus verder te laten dalen, de geldende maatregelen voor nog twee weken moeten voortzetten.

Dat betekent dat de volgende maatregelen, de zogenaamde Covid-19-voorschriften, voor eenieder verplicht blijven:

– het dragen van een mond- en neusbedekking buiten eigen huis en in het bijzonder bij het betreden van ruimten;

het aanhouden van 1,5 meter fysieke afstand, de zogeheten Covid-afstand; en het regelmatig wassen van de handen met – zeep en water of het gebruik van een hand sanitizer.

Het samenscholingsverbod blijft van toepassing tot en met 19 september om 05.00 uur. Het is verboden om deel te nemen aan een groep van meer dan 5 personen.

Uitdrukkelijk vermeld ik dat het is verboden om feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. We hebben gezien in de afgelopen periode dat dit niet altijd wordt nageleefd. De politie en het Covid Quick Response team zullen verscherpt handhaven en optreden.

Bijeenkomsten voor bruiloften, rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer dan 5 personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn en met inachtneming van de COVID-19 voorschriften.

Individuele sportactiviteiten in de buitenlucht mogen normaal plaatsvinden, met inachtneming van de Covid-19 voorschriften. Onverkort blijft van kracht dat contactsporten niet zijn toegestaan. Ook individuele sportactiviteiten in georganiseerd verband mogen plaatsvinden na goedkeuring van het Outbreak Management Team en met implementatie van het goedgekeurd protocol.

De volgende commerciële activiteiten blijven tot en met 19 september om 05.00 uur in de ochtend gesloten:

– restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden en leveren van eten, tenzij en uitsluitend ten behoeve van afhaal of bezorging;
– recreatieoorden;
– casino’s;
– gok- en vermakelijkheidsgelegenheden;
– kansspelkantoren;
– bars;
– nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke;
– bordelen; en
– sportscholen, sportvelden, sport- en fitnesscentra of –gelegenheden.

Contactberoepen, zoals binnen de fysiotherapeuten, kapsalons, kappers en barbershops mogen vooralsnog operationeel zijn, onder de voorwaarde dat er voldoende ventilatie aanwezig is in de werkruimten, de ramen open zijn, en dat de handhaving van de Covid-19 voorschriften is gegarandeerd.

Markten mogen vooralsnog operationeel zijn, met inachtneming van het protocol voor markten, waarbij onder andere geldt de 1,5 meter afstand tussen klanten en venters en tussen klanten onderling, het dragen van mond- en neusbedekking door eenieder die de markten betreedt, goede ventilatie en handhygiëne, alsmede met inachtneming van Covid-19-voorschriften.

We zullen bevorderen dat de markten alle doordeweekse dagen geopend zullen zijn ter waarborging van de voedselvoorziening.

Het vervoer van personen door middel van het openbaar transport over de weg of over het water – het openbaar vervoer – blijft gesloten, totdat het protocol openbaar vervoer van kracht kan worden. De regering en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme werken hieraan.

Meer nieuws

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…