fbpx
President Santokhi spreekt de VN-vergadering virtueel toe

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft woensdag tijdens het Algemeen Debat, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) toegesproken.

Vanwege de mondiale Covid-19-pandemie spreken de wereldleiders de vergadering virtueel toe voor de eerste keer in de geschiedenis van de Verenigde Naties.

Het thema bij de 75ste herdenking van de Verenigde Naties (VN) is: De toekomst die we willen, de VN die we nodig hebben; herbevestiging van onze collectieve inzet voor multilateralisme – aanpak Covid-19 door middel van effectieve multilaterale actie’.

Het Staatshoofd is tijdens zijn toespraak ingegaan op de Covid-19-pandemie, die afgezien van de menselijke tol, de voedselvoorzieningsketens op zijn kop zet en, economieën lam legt. Voorts is de nadruk gelegd op de creatie van een ​​nieuw multilateralisme dat fundamenteel gericht is op vrede en welvaart voor alle naties en dat de grotere efficiëntie van het ondersteunende institutionele kader mogelijk maakt.

President Santokhi deed een oproep aan landen om eenzijdige acties achterwege te laten en te streven naar dialoog en de actieve betrokkenheid van alle landen, rekening houdend met internationale principes. In dit verband heeft de president een oproep gedaan inzake de opheffing van het al lang bestaande economische, financiële en commerciële embargo tegen de Republiek Cuba en zijn bevolking.

Het belang is eveneens benadrukt van hervorming van de VN, gezien de veranderende geopolitieke realiteit sedert de oprichting in 1945. De deelname van ontwikkelingslanden, vooral de kleine economieën, aan het mondiale financiële en handelssysteem is een van de langverwachte hervormingen die moeten plaatsvinden.

In dat kader memoreerde het staatshoofd het volgende “ Ik geloof dat wereldwijde strategische samenwerking en complementaire financieel-economische benaderingen vereist zijn. Dit kan worden bereikt door nauwere partnerschappen tussen het IMF, de Wereldbank en de WTO”.

Tenslotte heeft de president de aandacht gevraagd voor de gevolgen van klimaatverandering, waarbij gepleit werd voor de mobilisatie van financiële middelen ter ondersteuning van onze duurzame ontwikkeling.

Suriname zal op ministerieel niveau participeren in de overige bijeenkomsten, te weten de Topontmoeting over Biodiversiteit (30 september), de Topontmoeting ter gelegenheid van de viering van het 25-jarig bestaan van de Vierde Wereldvrouwenconferentie in Beijing (Beijing + 25)’ (1 oktober) en de Topontmoeting van de Internationale Dag voor de totale eliminatie van kernwapens (2 oktober).

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…