fbpx
President Santokhi: ‘’Regering waardeert transparantie, verantwoordingsplicht, openheid en eerlijkheid’’

GFC NIEUWS- “Mijn regering waardeert transparantie, verantwoordingsplicht, openheid en eerlijkheid in haar openbaar beleid en regeert als zodanig op basis van de rechtsstaat. Als gevolg hiervan is de beschikbaarheid van toegankelijke en transparante statistische gegevens van hoge kwaliteit essentieel voor onze democratische samenleving”.

Woorden van president Chandrikapersad Santokhi dinsdag bij de viering van Wereldstatistiekendag 2020.

Het is de derde keer dat deze dag wereldwijd gevierd wordt. De viering van Wereldstatistiekendag 2020 is een wereldwijde samenwerking, georganiseerd onder leiding van de Statistische Commissie van de Verenigde Naties. Het is algemeen bekend dat een betere benadering van gegevens voor iedereen betere resultaten zal opleveren. Door gegevens te gebruiken, begrijpen we beter wat er is gebeurd, waarom het is gebeurd, wat er daarna kan gebeuren en hoe we moeten reageren.

“Op feiten gebaseerde beleidsvorming zal mijn regering in staat stellen lange termijn beleid te ontwikkelen dat is gevormd door bewijsmateriaal en feiten, in plaats van korte termijn reacties op huidige situaties. Daarom hebben we een degelijk beleid nodig dat vraagstukken oplost. We hebben beleid nodig om de levensomstandigheden voor zowel huidige als toekomstige generaties in onze samenleving te verbeteren,” voerde Santokhi aan.

“De Covid-19-pandemie heeft de wereldwijde belangstelling voor statistieken van hoge kwaliteit aangewakkerd. De laatste volksgezondheidsontwikkelingen van de Covid-19-pandemie komen onder meer tot uiting in de volgende categorieën: nieuw besmette personen, sterftecijfers en aanvullende epidemiologische statistieken”, stelde het staatshoofd.

De sociaaleconomische gevolgen worden daarentegen gemeten in veranderingen in het bbp, werkloosheidscijfers, armoedeniveaus en andere aanvullende economische indicatoren, zowel op macro- als op microniveau.

Al deze gegevens en statistieken vanuit een volksgezondheidsperspectief en vanuit een sociaaleconomisch perspectief, in lijn met wetenschappelijk bewijs, stellen de regering in staat om beleid te voeren en op feiten te baseren met betrekking tot het bestrijden van Covid-19 en het verminderen van nadelige sociaaleconomische effecten.

President Santokhi prijst statistici van het Algemeen Bureau voor de Statistiek en alle anderen voor hun inspanningen bij het produceren en verstrekken van gegevens en statistieken van hoge kwaliteit.

Statistici leveren een belangrijke bijdrage aan het redden van levens en het voorkomen van toename van armoede. Het is duidelijk dat de Covid-19-pandemie het belang van de statistici heeft benadrukt. In de regio is op 15 oktober Caribbean Statistics Day herdacht.

In een periode van onder meer nepnieuws, blijft het Algemeen Bureau voor de Statistiek, toegewijd aan het implementeren van een Nationale Strategie voor de Ontwikkeling van Statistieken (NSDS).

De NSDS is geïntegreerd in nationale beleidsprocessen en nationale wet- en regelgevingskaders en tegelijkertijd met de Regionale Strategie voor de Ontwikkeling van Statistieken (RSDS). “Dit ondersteunt onze versnelde overgang naar op feiten gebaseerde beleidsvorming, waardoor we onze voortgang op het gebied van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG) kunnen volgen, terwijl we zowel de transparantie als de verantwoordingsplicht in het bestuur verbeteren en onze nationale veiligheid verbeteren”, aldus het staatshoofd.

Het thema van Wereld Statistieken Dag is “De wereld verbinden met gegevens die we kunnen vertrouwen”.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…