fbpx

President Santokhi ondersteunt het Robotics Team Suriname

GFC NIEUWS- Middels een videoboodschap heeft de president de 9 jongeren, die namens Suriname meedoen aan de Internationale Robotics Competitie van 2020, succes toegewenst.

De video is te vinden op de Team’s Facebookpagina:
https://www.facebook.com/watch/?v=1530377373832030&extid=BxoXmV5eg5CgE90L

De 9 jongeren (6 jongens en 3 meisjes) die ons land representeren zijn woonachtig in Paramaribo, Wanica, Nickerie en Saramacca:

1. Consuêlla Benschop (18 – Nickerie)
2. Eros Bianchi (17 – Paramaribo)
3. Jamil Kromokarijo (17 – Wanica)
4. Jamir Daiman (17 – Paramaribo)
5. Kevin Cai (18 – Saramacca)
6. Shyfka Landveld (18- Paramaribo)
7. Siemran Jankie (18 – Paramaribo)
8. Taufiq Shyamnarain (18 – Paramaribo)
9. Youri Karijopawiro (17 – Saramacca)

Shayant Sital is dit jaar de Lead Team Mentor op de plaats van Daniel Lachman, die een adviserende rol vervult. Sital wordt ondersteund door nog 2 senior-, 3 junior en 1 peer mentor: allemaal oud FG Robotics Team leden die Suriname hebben gerepresenteerd in voorgaande jaren.

In totaal doen 174 teams mee uit meer als 170 landen. Ashna Mahepal, Robotics Team Manager, geeft aan dat vanwege de pandemie de teams dit jaar niet afreizen en ook dat de Challenge aangepast is. De focus ligt bij het versterken van de onderlinge- alsook de internationale samenwerking onder het thema ‘Connecting Communities’.

De Challenge duurt in totaal 13 weken en bestaat uit 25 opdrachten die een combinatie zijn van Social Media en – Technical Challenges aangevuld met STEM Talks en Technical Training Sessies. Werken in teams met verschillende deadlines, toepassing van creativiteit en design-thinking komen aan de orde, alsook toepassing van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) componenten.

BEKIJK OOK
BOG biedt mogelijkheid tot gratis gele koortsvaccinatie

De competitie bevind zich in week 10 en duurt tot eind september. Team Suriname is thans op de ranking lijst van 174 op plek 49. Vorige week stond Suriname nog op plek 57 en daarvoor op 69. Het team werkt hard om nog hoger in de ranking te kunnen eindigen. Het blijft nog even spannend.

Het heel voorbereidings- en trainingstraject wordt gecoördineerd en uitgevoerd door Stichting Young Help Suriname (YHS). Met de kennis en ervaring gaan de activiteiten ook in deze periode van de pandemie aangepast door. De stichting kijkt uit naar het moment waarop zij de gelegenheid krijgt om een groter impact te hebben in Suriname. Want kennis, kunde en de ervaring ontbreekt het zeker niet.

Ook heeft deelname aan de FG (Robotics) Challenge, die bekend staat als de ‘Robotics Olympics’, door de jaren heen heel wat Surinaamse jongeren geïnspireerd op het vlak van STEM/Robotics.

YHS heeft maar liefst 410 jongeren bereikt op WO, MBO en VOJ-niveau.

De internationale deelname van voorgaande jaren werd mogelijk gemaakt met ondersteuning van de IDB, Staatsolie, Baitali Group en enkele andere bedrijven en individuen, terwijl de overheid haar bijdrage heeft geleverd door de rep-inhaal toestemmingen te verlenen aan de studenten waar nodig. Uitgekeken wordt naar een intensievere en verruimde samenwerking met de regering en ook naar een sponsor (/sponsoren) voor het team van dit jaar.