President Santokhi bezoekt Kaloti Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- Vooruitlopend op zijn bezoek aan Dubai op 27 november heeft de president van Suriname, Chandrikapersad Santokhi, vandaag Kaloti Suriname Mint House in Para bezocht.

De president werd vergezeld door de Kwaliteitsmanager van het Kabinet van de President Shanylla Santokhi, en de ministers van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Betrekkingen en Natuurlijke Hulpbronnen, respectievelijk de heren Albert Ramdin en David Abiamofo.

Bij aankomst werd het gezelschap opgewacht door de Managing Director van Kaloti Suriname Mint House, de Ryan Tjon Poen Gie en overige vertegenwoordigers van Kaloti Suriname Mint House.

De CEO van Kaloti Dubai, Tarek El Mdaka, heette de president en het gezelschap van harte welkom via een speciale internetverbinding en nodigde hem uit de Kaloti raffinaderij te bezoeken tijdens zijn bezoek aan Dubai eind november; dit om de mogelijkheden voor uitbreiding van het partnerschap verder te bekijken en uit te werken.

Hij benadrukte tevens het gezamenlijk partnerschap in KALOTI Suriname Mint House met Suriname als mede-aandeelhouder.

De president bedankte voor de uitnodiging en benadrukte de samenwerking uit te breiden opdat de Staat Suriname daar voordeel uit kan hebben. Hij gaf verder aan enthousiast te zijn over het aanstaande bezoek in Dubai.

De presidentiële delegatie kreeg een rondleiding door Kaloti Suriname Mint House en kon de activiteiten met betrekking tot de zuivering van goud persoonlijk aanschouwen.

De in 2015 operationeel geworden Surinaamse goudraffinaderij, is reeds in 2002 tijdens de toenmalige regering geïnitieerd; dit na een bezoek aan de raffinaderij in Dubai.

De Kaloti Precious Metals (Dubai) is vervolgens aangetrokken om met expertise te helpen bij het smelt- en analyse proces van goud om de verliezen te minimaliseren voor de Staat Suriname.

In 2011 is door de Staat Suriname een Public Private Partnership getekend voor het opzetten van een Mint House. Binnen 3 jaar was de raffinaderij een feit. Het smelt en analyse proces voor de vergunninghoudende goudexporteurs wordt in de raffinaderij gedaan met een volledig Surinaams team dat in Dubai is opgeleid.

Een in juni aangekondigde mediatrail speciaal voor de Surinaamse pers, is wegens COVID meermalen verschoven. De planning is deze in december te doen plaatsvinden.