fbpx

President Bouterse: “w’o dringi dresi, wakti siki”

GFC NIEUWS- Het COVID-19 team heeft naar aanleiding van de alarmerende situatie op de oostgrens het geldende protocol in werking gesteld.
Dit is gebeurd nadat het team op 27 april de officiële informatie binnenkreeg over 12 besmetting op grens en wel aan de Franse kant. Even later kwam ook de melding binnen van vijf besmette bootsmannen aan de Franse kant, die met meerdere mensen in contact zijn gekomen, waaronder ook mensen aan de Surinaamse zijde van de grens. Dit zegt president Desiré Bouterse in de inleiding van zijn toespraak op 29 april 2020.
Het Surinaamse dorp Tjabutabiki waarvan de mensen in contact zijn geweest met besmette personen is direct in quarantaine geplaatst. Mensen die in contact zijn geweest met besmette personen zijn onderzocht en getest. Alle testen aan Surinaamse zijde zijn tot nu toe negatief. Het onderzoek wordt voortgezet.
Momenteel is het COVID-19 team, samen met de Fransen, bezig met de opsporing van de mensen die in contact zijn geweest met besmette personen. Het zal tot 10 dagen duren om een beeld te krijgen van de graad van de mogelijke besmetting.
“De ervaring leert ons echter, dat één positieve test betekent dat er mogelijk vele anderen reeds zijn besmet. Vaak nog zonder dat zij dat op dit moment weten of ervaren. Met dit schrikaanjagend aantal COVID-19-gevallen aan de oostgrens zou dit, volgens de rekenmodellen, kunnen leiden tot rond de 150 tot 200 besmettingen, binnen één à twee weken”, aldus het staatshoofd.
De dignitarissen van de gebieden zijn inmiddels op de hoogte gebracht de autoriteiten blijven met hen in constante dialoog. “Wij weten dat de mensen die langs de rivier wonen beide oevers van de grensrivier als woon- en leefgebied gebruiken. Met name de verplaatsingen op de rivier vormen momenteel een gevaar voor verspreiding van COVID-19. Ook de voortgaande verplaatsingen tussen dit grensgebied en de rest van Suriname baren ons zorgen. Dit vraagt dat wij resoluut optreden. Met andere woorden: w’o dringi dresi, wakti siki. Wij willen immers voorkomen dat wij moeten dealen met een ongecontroleerde COVID-19 uitbraak. Zodat, hoewel enigszins aangepast aan de omstandigheden, ook de verkiezingen op een veilige manier kunnen plaatsvinden.”

BEKIJK OOK
Vernieuwde bruggen Johanna- Margaretha bieden meer kansen ontwikkeling gebied