fbpx
President Bouterse: “w’o dringi dresi, wakti siki”

GFC NIEUWS- Het COVID-19 team heeft naar aanleiding van de alarmerende situatie op de oostgrens het geldende protocol in werking gesteld.

Dit is gebeurd nadat het team op 27 april de officiële informatie binnenkreeg over 12 besmetting op grens en wel aan de Franse kant. Even later kwam ook de melding binnen van vijf besmette bootsmannen aan de Franse kant, die met meerdere mensen in contact zijn gekomen, waaronder ook mensen aan de Surinaamse zijde van de grens. Dit zegt president Desiré Bouterse in de inleiding van zijn toespraak op 29 april 2020.

Het Surinaamse dorp Tjabutabiki waarvan de mensen in contact zijn geweest met besmette personen is direct in quarantaine geplaatst. Mensen die in contact zijn geweest met besmette personen zijn onderzocht en getest. Alle testen aan Surinaamse zijde zijn tot nu toe negatief. Het onderzoek wordt voortgezet.

Momenteel is het COVID-19 team, samen met de Fransen, bezig met de opsporing van de mensen die in contact zijn geweest met besmette personen. Het zal tot 10 dagen duren om een beeld te krijgen van de graad van de mogelijke besmetting.

“De ervaring leert ons echter, dat één positieve test betekent dat er mogelijk vele anderen reeds zijn besmet. Vaak nog zonder dat zij dat op dit moment weten of ervaren. Met dit schrikaanjagend aantal COVID-19-gevallen aan de oostgrens zou dit, volgens de rekenmodellen, kunnen leiden tot rond de 150 tot 200 besmettingen, binnen één à twee weken”, aldus het staatshoofd.

De dignitarissen van de gebieden zijn inmiddels op de hoogte gebracht de autoriteiten blijven met hen in constante dialoog. “Wij weten dat de mensen die langs de rivier wonen beide oevers van de grensrivier als woon- en leefgebied gebruiken. Met name de verplaatsingen op de rivier vormen momenteel een gevaar voor verspreiding van COVID-19. Ook de voortgaande verplaatsingen tussen dit grensgebied en de rest van Suriname baren ons zorgen. Dit vraagt dat wij resoluut optreden. Met andere woorden: w’o dringi dresi, wakti siki. Wij willen immers voorkomen dat wij moeten dealen met een ongecontroleerde COVID-19 uitbraak. Zodat, hoewel enigszins aangepast aan de omstandigheden, ook de verkiezingen op een veilige manier kunnen plaatsvinden.”

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…