fbpx

President Bouterse stemt op een vrouw

In navolging van de meeste politieke leiders, bracht NDP voorzitter en president Desi Bouterse iets voor zes uur zijn stem uit op Stemburo 001 te OS Clevia. Hij was vergezeld van zijn echtgenote Ingrid-Bouterse Waldring, die ook meteen haar burgerplicht vervulde. Te midden van het grote rumoer wou de pers na afloop weten op wie de president had gestemd. En hij antwoordde stellig: “Ik heb gestemd op Jenny Simons, zij is mijn lieveling.”

Het antwoord van de president kwam als een grote verrassing bij omstanders. De president had niet op zichzelf gestemd, zoals velen hadden verwacht. In plaats daarvan heeft hij de voorkeur gegeven aan een vrouw van zijn partij. Simons is door de jaren heen uitgegroeid tot een vrouwelijke icoon in de politiek. Na vijftien jaren zowel in coalitie als in oppositie de NDP te hebben vertegenwoordigd in het parlement, werd ze in 2010 gekozen tot voorzitter van het parlement. Een ware kroon op haar werk. Als dank en blijk van waardering voor het vele werk dat zij in deze functie heeft verzet, werd Simons afgelopen zaterdag wederom voorgedragen als kandidaat voor de post van DNA voorzitter.

OOK ZIJ

Simons ziet graag meer vrouwen in de politieke top. Een jaar geleden startte ze met brandingbureau STAS International, de UNDP en de Nederlandse ambassade de ‘OOK ZIJ’ campagne voor meer vrouwen in leiderschapsposities. Na een jaar resulteerde dit in meer vrouwen verkiesbare plaatsen op de kandidaten lijsten van de verschillende politieke partijen; gemiddeld 30%. Dit was ook het streven van de campagne. Binnen enkele uren zal bekend zijn als het nieuwe parlement ook voor een derde uit vrouwelijke volksvertegenwoordigers zal bestaan. President Bouterse heeft in elk geval zijn bijdrage daaraan geleverd door zelf te stemmen op een vrouw.

Overige berichten