fbpx

President Bouterse over komst Cubaanse artsen

Als het aan president Desi Bouterse lag had hij zelfs vijfhonderd Cubaanse artsen laten halen om zodoende op toepasselijke wijze het tekort aan artsen landelijk op te vangen.

Echter beschikt Suriname niet over voldoende verblijf accommodaties om deze artsen op te vangen. Dat Suriname ver onder de norm zit die wereldwijd wordt gehanteerd, wanneer het aankomt op hoeveel artsen je moet hebben op een aantal van tienduizend inwoners, schuift het staatshoofd niet onder stoelen of banken.

De president heeft deze kwestie dinsdag besproken tijdens een persconferentie, welke hij heeft belegd in het Perscentrum van het Kabinet van de President. Recentelijk zijn 50 Cubaanse artsen binnengehaald die ingezet zullen worden in gebieden, die niet over een arts beschikken.

Om het tekort op te vangen tracht de regering op verschillende manieren het vraagstuk aan te pakken. Zo worden er reeds jaren Cubaanse artsen gehaald die worden ingezet in gebieden waar er geen artsen zijn.

Sinds 2015 heeft de regering het aantal studenten dat wordt toegelaten tot de opleidingen Geneeskunde en Fysiotherapie v/d Faculteit der Medische wetenschappen van twintig verhoogd naar zestig.

Daarnaast worden ook mogelijkheden gecreëerd voor studenten om via beurzen een opleiding in het buitenland te genieten. “We hebben medische studenten in het buitenland. Sommigen zijn intussen teruggekeerd. In Cuba zijn er ruim veertig studenten en in Servië een groep van vijftien.

Vanwege voornamelijk technische problemen is er door de jaren heen een opstopping gaan ontstaan. Onder andere zijn de specialisten om studenten te begeleiden niet voldoende.

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur zegt dat het percentage studenten dat jaarlijks doorstroomt bij het eerste leerjaar ongeveer de helft is. Dit ligt volgens de minister nog aan de lage kant. Zij doet daarom een beroep op studenten om zich harder in te zetten.

Ook kan het Medisch Wetenschappelijk Instituut alwaar de opleidingen worden verzorgd niet alle studenten accommoderen. President Bouterse heeft aangegeven dat de regering een bedrag van US$ 380.000 zal wenden aan het upgraden van de accommodaties van Medisch Wetenschappelijk Instituut, alwaar de opleidingen worden verzorgd.

Minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, ging ook in op het recentelijk aantrekken van een groep van vijftig Cubaanse Artsen. “Wij zijn niet over een nacht ijs gegaan. Er is gedegen onderzoek gedaan, een inburgeringsplan ingebouwd, bestaande uit een medisch deel en sociaal maatschappelijk deel”, legt de minister uit.

Het inhuren van deze artsen komt de staat financieel voordelig uit. De minister zegt dat hij bij bezoeken aan het binnenland vaak werd gevraagd wanneer er een arts komt op locatie. “Wij gaan de artsen onderbrengen op locaties waar er nog geen arts is.”

Overige berichten