President Bouterse ontvangt studenten AdeKUS

President Desiré Bouterse heeft maandag een ontmoeting gehad met studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Op 5 juli jongstleden heeft het staatshoofd een brief ontvangen van de studenten waarin enkele knelpunten en eventuele oplossingsmodellen zijn aangehaald. Op dit moment is er een staking gaande op de universiteit die nu al de 3de week ingaat.

De president gaf aan zich heel erg zorgen te maken over de ontstane situatie en dat alle stakeholders samen een bijdrage zullen moeten leveren om te komen tot een oplossing, zodat studenten niet gedupeerd worden. De regering is bereid er alles aan te doen om de colleges zo snel als mogelijk te laten hervatten.

Emanuel Scheek, vertegenwoordiger van de studenten tevens lid van het universiteitsbestuur, verklaarde dat de studenten willen gaan voor de oplossingen die zij op papier hebben staan en dat alle partijen zich daaraan moeten committeren. Volgens Scheek zou de brief sedert 2017 aan de president overhandigd worden.

De problemen op de universiteit hebben volgens hem nu een climax bereikt en de studenten willen het risico voorkomen dat hun toekomst in gedrang komt. De minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, Lilian Ferrier, ontvangt dinsdag het bestuur van de wetenschappers voor een gesprek.

De minister gaf ook aan de zorgpunten van de studenten mee te nemen. De vicevoorzitter in de Nationale Assemblee (DNA), Melvin Bouva, benadrukte dat de regering en ook het parlement de noodzaak inzien om de enige universiteit die wij in Suriname hebben op het niveau te brengen waar het moet zijn.

Volgens Bouva moeten de problemen die wij op onze universiteit hebben, fundamenteel worden opgelost.(GFC)