fbpx

President Bouterse gaat in op actuele vraagstukken aan vooravond 74ste jaardag

President Desiré Bouterse ging in een exclusief interview met het Nationaal Informatie Instituut (NII) in op de actuele vraagstukken Suriname rakende.

Het staatshoofd viert op 13 oktober zijn 74ste geboortedag. Hij heeft in overleg met familie besloten om in plaats van een feest liever sociale instellingen te gedenken en zo hun noden te helpen lenigen.

President Bouterse gaat in het vraaggesprek onder meer breedvoerig in op de situatie bij IAmGold en praat over grote verliezen voor zowel de staat als de maatschappij.

Volgens de president zijn er gedurende een lange periode achter de schermen met tal van belanghebbenden gesprekken gevoerd en men dacht een oplossing te hebben bereikt.

Ook de kwestie rond de lening bij internationaal financierder Opperheimer komt in het gesprek aan de orde.

Bouterse benadrukt dat minister Gillmore Hoefdraad de zaak reeds goed heeft uitgelegd. Hij vult aan dat het van vertrouwen getuigt wanneer internationale banken zich achter Suriname scharen. “At the end of the day, gaan we geld nodig hebben”, aldus de regeringsleider die benadrukt dat er nog heel wat projecten en wetten ter uitvoering liggen.

President Bouterse bespreekt ook het buitenlands beleid en onze internationale betrekkingen.

Hij had op 10 oktober samen met minister Yldiz Pollack Beighle van Buitenlandse Zaken ook nog een ontmoeting met de vertrekkende residerende ambassadeur van Cuba in Suriname, Manuel Rubido.

BEKIJK OOK
Gro Tide schenkt groentetuinen aan opvanginstellingen voor mensen met een beperking

Volgens de president zou Suriname met alle landen moeten samenwerken, maar moeten er heel goede banden zijn met de buurlanden en landen in het Caribisch gebied. Verder stelt het staatshoofd vooral relaties met ‘superpowers’ als de Verenigde Staten, China, Rusland, Indonesië, India en Afrika op prijs.

Ten aanzien van het beleid van de regering om de bevolking tegemoet te komen met pakketten, benadrukt de president dat dit systeem niet door zijn regering is bedacht.

Hij is er dan ook blij mee dat andere politieke leiders aangeven er door mee te zullen gaan, mochten zijn aan de macht komen. Volgens het staatshoofd trekt de Surinaamse economie aan, maar zijn er nog altijd mensen die hulp behoeven.

Het staatshoofd gaat ook uitgebreid in het Agrarisch Plan van de regering. Hij voorziet grote ontwikkelingen in de landbouw en unieke kansen voor het Surinaams ondernemerschap.

De president gaat de aanstaande verkiezingen in alle rust tegemoet. Hij heeft zich al bij de start van zijn tweede termijn in 2015 op deze periode voorbereid.

Het staatshoofd zegt onder meer dat wij ons niet moeten laten leiden door het negatieve. Hoewel problemen wel aangekaart moeten worden, is president Bouterse de mening toegedaan dat de balans er wel in moet zitten.