fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Presentatie hydroponics-project Klaaskreek voor DAOB

GFC NIEUWS- Medewerkers van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) hebben met een presentatie over het pilotproject ‘Gruntu tap watra’, meer inzichten verkregen over hydroponics.
Hydroponics of hydrocultuur is een manier om planten te kweken zonder aarde, met in het water opgeloste voedingsstoffen.
De studenten Josephine Spit en Annabel van Holst van Universiteit Leiden en TU Delft hebben de presentatie verzorgd over het project, dat in Klaaskreek wordt uitgevoerd.
Gruntu tap watra is in opdracht van stichting Crosscare uitgevoerd met het doel om leerlingen van de lagere school in Klaaskreek kennis te laten maken met duurzame landbouwtechnieken.
Er is onderzoek gedaan naar de kleine landbouw in het binnenland nadat de stichting had laten weten dat er behoefte was aan onderzoek naar landbouwtechnieken, zoals kassenteelt en hydroponics en de mogelijkheden tot duurzame ondernemingsplannen te exploreren.
Op de Daniel Ijveraarschool is een hydroponics systeem geplaatst in een kas van 27m2. Gruntu tap watra is groenten telen op water.
Hydroponics is vooral geschikt voor snelgroeiende groenten, zoals amsoi, paksoi, kaisoi, sla, soepgroenten en kruiden. Dit project werd uitgevoerd vanaf november 2019 tot en met januari 2020. Dit systeem is overigens niet geschikt voor ieder gewas en zal de traditionele landbouw niet vervangen.
Het project kan bijdragen aan de voorlichting en de informatievoorziening over duurzaamheid en duurzame landbouwtechnieken, waardoor zelfredzaamheid kan worden gepromoot. Het slagen van de oogst is minder afhankelijk van regenval en door een efficiënte opslag van regenwater wordt de kans op een succesvolle oogst vergroot.
Het stimuleren van deze duurzame landbouwtechnieken draagt ook bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals, zoals: geen honger, verantwoorde productie en consumptie, klimaatactie en het tegengaan van ontbossing.
Gruntu tap watra is een pilotproject met uitbreidingsmogelijkheden. In november 2020 zullen er naar verwachting wederom studenten aan de slag gaan met een frugal field assignment in Suriname.

OOK INTERESSANT
Knal geluidsbarrière en vliegtuigcrash schokken Washington