fbpx

Premier Mia Mottley hoopvol over toekomst CSME

Een van de belangrijke besluiten die de Caricom leiders binnen enkele maanden moeten nemen, is het toevoegen van agrarische werkers aan de lijst van Vrije Personenverkeer binnen de regio. “Overal waar ik ben geweest in Suriname is het benadrukt dat beperkingen voor het uitbreiden van de productie binnen de agrarische sector grotendeels weggewerkt zullen zijn, als wij jullie kunnen helpen met verkeer van werknemers in de landbouw.” Dat zegt prime minister Mia Mottley van Barbados in gesprek met het NII.

Transport en Communicatie

“Normaliter is het agenda van de Caricom-vergaderingen zo druk, dat wij niet voldoende tijd besteden aan de structuur en het functioneren van CSME zoals we dat zouden moeten doen”, aldus Mottley. Er is bepaald dat lid landen zich dit jaar nog gedurende twee dagen zullen buigen over het beter functioneren van CSME. We moeten ons serieus buigen over het verbeteren van transport- en communicatiemogelijkheden. “Als we het vraagstuk transport niet oplossen gaan we CSME niet kunnen tillen naar een hoger niveau. Als ik in Paramaribo ben moet ik weten wat er in Kingston gebeurt.” Mottley zegt dat dit proces niet optimaal is, ondanks de technologie het mogelijk maakt. “We moeten die infrastructuur in orde maken.”

Vrijverkeer van personen

Mottley is ook voorstander van een soepel personenverkeer binnen de Caricom. “Als wij studenten stimuleren en toelaten om in andere Caricom-landen te studeren zullen zij een andere visie ontwikkelen over de regio en ook hun eigen land.” Hierdoor zullen zij gaan beseffen en onderkennen dat samenwerking noodzakelijk is. Het is voor haar van eminent belang dat de wederzijdse relatie ook op dat niveau vertaald wordt. Hierdoor zal de synergie ontstaan om samen verder op te trekken.

OOK INTERESSANT
Ondernemer slachtoffer van beroving en mishandeling

“Burgers rekenen op ons om ontwikkeling tot stand te brengen.” De economische ontwikkeling in bepaalde Caricom-landen is beperkt, mede vanwege de geringe oppervlakte en beperkte mogelijkheden. Als we het in zijn geheel aanpakken als Caricom-gemeenschap gaat het gegarandeerd lukken. Ook het uitbreiden van de productie binnen de agrarische sector in Suriname en Guyana behoeft volgens Mottley een gezamenlijke aanpak, welke zal lijden tot duurzame voordelen van alle betrokkenen.

‘Zuurstof voor ontwikkeling’

“Je kan geen probleem hebben met vrije personenverkeer binnen de regio. Ook al zet je alle burgers uit de meest bewoonde gebieden uit Barbados, Belize, Jamaica, Suriname en Guyana bij elkaar. Wij hebben niet genoeg mensen om de economische ontwikkeling volledig opgang te brengen. We kunnen geen problemen hebben met investeringen die ingezet kunnen worden als zuurstof voor de ontwikkeling van onze regio. We moeten mogelijkheden scheppen, zodat onze burgers kunnen investeren en behoorlijk terugverdienen. Dat kunnen ze niet door te beleggen bij banken, omdat de banken hen slechts 0.1 procent rente uitkeren”.(GFC)