fbpx

Populaire suikervrije zoetstof gekoppeld aan hogere percentages hartaanval en beroerte

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw onderzoek van de Cleveland Clinic toonde aan dat erythritol, een populaire kunstmatige zoetstof, geassocieerd is met een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte.

Bevindingen werden op 27 februari gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine.

Onderzoekers bestudeerden meer dan 4.000 mensen in de VS en Europa en ontdekten dat mensen met hogere bloederythritolspiegels een verhoogd risico liepen op het ervaren van een ernstige cardiale gebeurtenis zoals een hartaanval, beroerte of overlijden.

Ze onderzochten ook de effecten van het toevoegen van erythritol aan volbloed of geïsoleerde bloedplaatjes, dat zijn celfragmenten die samenklonteren om bloedingen te stoppen en bij te dragen aan bloedstolsels.

De resultaten toonden aan dat erythritol bloedplaatjes gemakkelijker te activeren en een stolsel te vormen. Preklinische studies bevestigden de inname van erythritol verhoogde stolselvorming.

“Zoetstoffen zoals erythritol zijn de afgelopen jaren snel in populariteit toegenomen, maar er moet meer diepgaand onderzoek worden gedaan naar hun langetermijneffecten,” zei senior auteur Stanley Hazen, MD, Ph.D., voorzitter van de afdeling Cardiovasculaire en Metabole Wetenschappen in het Lerner Research Institute en co-sectiehoofd preventieve cardiologie bij Cleveland Clinic.

OOK INTERESSANT
Cannabisgebruik tijdens adolescentie kan reproductieve complicaties veroorzaken bij vrouwen

“Hart- en vaatziekten bouwen zich in de loop van de tijd op en hartziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. We moeten ervoor zorgen dat het voedsel dat we eten geen verborgen bijdragers zijn.”

Kunstmatige zoetstoffen, zoals erythritol, zijn veel voorkomende vervangingen voor tafelsuiker in caloriearme, koolhydraatarme en “keto” -producten.

Suikervrije producten die erythritol bevatten, worden vaak aanbevolen voor mensen met obesitas, diabetes of het metabool syndroom en zijn op zoek naar opties om hun suiker- of calorie-inname te helpen beheren.

Mensen met deze aandoeningen lopen ook een hoger risico op cardiovasculaire bijwerkingen zoals een hartaanval en beroerte.