fbpx

Populair COVID-19-medicijn kan interageren met veel voorkomende hartmedicijnen

GFC NIEUWSREDACTIE- Patiënten met hartaandoeningen met symptomatische COVID-19 worden vaak behandeld met nirmatrelvir-ritonavir (Paxlovid) om progressie naar ernstige ziekte te voorkomen. Echter kan het interfereren met verschillende eerder voorgeschreven geneesmiddelen.

Een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology onderzocht de mogelijke geneesmiddel-geneesmiddelinteracties (DDI’s) tussen Paxlovid en routinematig gebruikte cardiovasculaire medicijnen, evenals mogelijke methoden om ernstige bijwerkingen te verminderen.

Paxlovid werd in december 2021 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration voor noodgebruik als een oraal antiviraal middel voor de behandeling van symptomatische, niet-gehospitaliseerde mensen met een milde tot matige COVID-19-infectie die een hoog risico lopen om zich te ontwikkelen tot een ernstige ziekte.

Patiënten met hartaandoeningen en andere risicofactoren, waaronder diabetes, hoge bloeddruk, chronische nierziekte en roken, vormen een aanzienlijk deel van de risicogroep voor wie Paxlovid nuttig is.

BEKIJK OOK
Lezen voor plezier versterkt geheugen bij oudere volwassenen

Paxlovid, volgens de auteurs, is aangetoond dat het uiterst gunstig is bij patiënten met reeds bestaande hartaandoeningen, maar het heeft aanzienlijke DDI’s met routinematig gebruikte cardiovasculaire geneesmiddelen, waarbij het belang wordt benadrukt van alle artsen die bekend zijn met deze DDI’s.

Omdat klinische gegevens over DDI-gerelateerde bijwerkingen beperkt zijn, gebruikten de auteurs bestaande kennis en gegevens over hoe therapieën zoals Paxlovid doorgaans interageren met andere medicijnen om richtlijnen te geven over mogelijke interacties en de bijbehorende waarschijnlijke gevolgen op basis van de mate van interactie.