fbpx
Pompgemaal Wageningen stilgelegd vanwege hoog zoutgehalte Nickerierivier

GFC NIEUWS- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft besloten de pompen van het pompgemaal te Wageningen stil te leggen.

Tot dit besluit is overgegaan vanwege de springvloed van de afgelopen dagen. Het zoutwater is via de zee ook de Nickerierivier binnengestroomd waardoor de zoutgrens zich heeft verplaatst tot voorbij het pompgemaal Wageningen.

Het maximum aan zoutgehalte dat onze rijstlijnen aankunnen is maximaal 650 milligram per liter. Woensdag was er zelfs een zoutgehalte van 2400 milligram per liter water gemeten. Dit is ver boven het zoutgehalte dat onze rijstlijnen aankunnen.

Verder pompen zou dus resulteren in het vernietigen van de aanplant in de Middenstandspolder en het Wageningen gebied.

Het zoutgehalte in de rivier zal dagelijks door LVV gemeten worden. Indien blijkt dat deze op het gewenste niveau is en de aanplant niet beschadigt, zal worden overgegaan tot het pompen vanuit het pompgemaal te Wageningen. De boeren in dit gebied die nog irrigatie water nodig hebben kunnen dan weer hierover beschikken.

In Wageningen en de Middenstandspolder zijn er nog enkele boeren die vanwege het watertekort later dan, door het ministerie vastgestelde inzaaischema hebben ingezaaid.

Ondertussen is de voorjaarsoogst 2020 in verschillende delen van het district van start gegaan.

Het ministerie van LVV doet wederom een dringend beroep op de boeren om zuinig om te gaan met irrigatiewater.

Meer nieuws

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)